SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták

Fotó: Hemző Károly
Mentás
csicseriborsósaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 doboz (400 g/doboz) konzerv vagy 250 g száraz csicseriborsó
- 1 közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csípős-hegyes paprika
- 3 ek. (classico) olívaolaj
- 1/2 kk. édeskömény- vagy koriandermag
- 1 doboz konzerv darabolt paradicsom (400 g/doboz)
- só, bors
- őrölt fahéj
- 1-2 kk. kristálycukor
- 10-12 menta- és bazsalikomlevél + a díszítéshez
- 1 paradicsom
1. A csicseriborsót szűrőtálba csúsztatjuk, bő hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük (ha száraz csicseriborsóból készítjük, előző este átválogatjuk, megmossuk, beáztatjuk hideg vízbe, másnap az áztatólében, só nélkül puhára főzzük). A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk. A csípős paprikát kicsumázzuk, ereit-magjait a kívánt csípősség mértékében meghagyjuk, felkarikázzuk, felét félretesszük.
2. Az olajat mélyebb serpenyőben/wokban felforrósítjuk, beleszórjuk az édeskömény-/vagy durvára tört koriandermagot, néhány pillanatig pirítjuk. Rádobjuk a hagymát és az áttört fokhagymát, 1 perc múlva a csicseriborsót, a csípős paprikát és a paradicsomot levével együtt. Sóval, 1-2 csipet őrölt fahéjjal és a cukorral ízesítjük, félig lefedve, szelíd tűzön jól összeforraljuk (10-12 perc).
3. Közben a menta- és bazsalikomleveleket leöblítjük, néhány kivételével finomra vágjuk, a csicseriborsóhoz adjuk. Utánasózzuk, 1-2 tekerésnyi frissen őrölt borssal fűszerezzük, végül lazán belekeverjük a félretett csípős paprikát, és hagyjuk kihűlni.
4. Csinos tálba szedjük a salátát, a félretett fűszerlevélkékkel és a gerezdekre szelt paradicsommal díszítjük. Szezám- vagy sokmagos kenyér/péksütemény, pita illik hozzá. Langyosan, hirtelen sült szelethúsok, szárnyasok köreteként is pompás.
Megjegyzések:
Az élettani szempontból rendkívül értékes csicseriborsó az arab és a keleti konyhák számtalan finom-különleges ételének egyik legkedveltebb alapanyaga.