HÚSÉTELEK > Pulykahússal
Csodálatos illatot és ízhatást ajándékoz a rozmaring, a fokhagyma,
az olívabogyó és a zamatos fehérbor együttese, amely remekül érvényesül
a semleges-könnyű pulykahús társaságában. Frissen a legfinomabb,
de hidegen is remek és mutatós.

Fotó: Elendel
Olívás pulykamellrolád
Hozzávalók 4 személyre:
- 150 g fekete és/vagy vörös olívabogyó (kalamata)
- 6-8 gerezd fokhagyma
- 2 kis ág (kb. 15 cm-es) rozmaring + a díszítéshez
- 2 nagy szelet (600 g) pulykamellfilé
- só, bors
- 2 ek. mustár
- 8 szelet pizza-mozzarella sajt
- 2 ek. finomliszt
- 2 ek. vaj/margarin
- 2 ek. (classico) olívaolaj
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 dl tej
- 1/2 piros húsú paprika








1. Kiemeljük az olajból az olívabogyókat, lecsepegtetjük, kimagozzuk. A fokhagymagerezdeket meghámozzuk, a rozmaringot megmossuk, lerázzuk róla a vizet. A hússzeleteket leöblítjük, felitatjuk róluk a nedvességet. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
2. A hússzeleteket vágólapra fektetjük, folpackkal letakarjuk, és kíméletesen kiverjük-elvékonyítjuk (A). Megszórjuk sóval és néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal, majd vékonyan elkenjük rajtuk a mustárt (B). Két végüket néhány ujjnyi szélesen szabadon hagyva elrendezünk rajtuk 4-4 szelet sajtot.
3. Az olívabogyók 2/3-át apróra-darabosra vágjuk, egyenletesen elosztva a sajt tetejére terítjük (C). Szorosan feltekerjük a két hússzeletet (D), vékony, fehér zsineggel sonkaszerűen megkötözzük (E), és megszórjuk fátyolnyi liszttel.
4. Fémfülű serpenyőben felforrósítjuk a vajat/margarint és az olajat, beleteszük a két hústekercset, élénk tűzön körbepirítjuk (F). Alájuk öntjük a bort, hagyjuk elfőni, azután a serpenyőbe dobjuk a kissé szétlapított fokhagymagerezdeket, hozzáadjuk a tejet és a rozmaringágakat (G), lefedjük, és a sütőben 25 percig pároljuk-sütjük. Ezután melléjük dobjuk a maradék olívabogyókat, és fedő nélkül további 5 percre visszatesszük a sütőbe.
5. Vágólapra emeljük a két hústekercset, alufóliával letakarva 5-8 percig pihentetjük. A paprikát apróra felkockázzuk. Lehántjuk a húsról a zsineget, nem túl vékonyan felszeleteljük, és az olívabogyókkal, valamint a sült-párolt fokhagymával együtt tálra rendezzük. Megszórjuk a tetejét a paprikakockákkal, bevonjuk egy kevés pecsenyelével, és rozmaringbóbitákkal díszítve mihamarabb tálaljuk.
Tepsis krumplival a legfinomabb:
800 g krumplit meghámozunk, nagyobb kockákra vágunk, tepsibe terítünk.
Megszórjuk 1/2-1/2 kk. sóval és szárított oregánóval, lazán összeforgatjuk 3 ek. olajjal,
és a forró sütőben (például a hús alatti rácson), olykor megkeverve 30-35 percig sütjük.
Italajánlat:
Könnyű, félszáraz fehérbor vagy rozé