SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Muffinok

Fotó: Hemző Károly
Gesztenyés muffin
rumos karamellmártással
Hozzávalók 12 darabhoz:
- 250 g cukrozott gesztenyemassza (mélyhűtött)
- 1 ek. lágy vaj/margarin
- 400 g finomliszt
- 1 tasak (10 g) sütőpor
- 1 csipet só
- 100 g porcukor
- 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
- 1 tojás
- 120 ml (1,2 dl) olaj
- 2,5 dl tej
- 1 biocitrom reszelt héja
- A karamellmártáshoz:
- 100 g kristálycukor
- 1/2 tasak vaníliás pudingpor
- 5 dl tej
- 1/2 dl rum
1. A gesztenyemasszát szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni (kb. 2 óra), majd 3x4, azaz 12 kockára vágjuk, és golyókká gömbölyítjük. Egy 12 csészés, teflon muffinformát vékonyan kikenünk vajjal/margarinnal vagy kibélelünk kettesével egymásba illesztett papírtálkákkal. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
2. A lisztet összeszitáljuk a sütőporral, elkeverjük benne a sót, a porcukrot és a vaníliás cukrot. A tojást kissé felverjük, hozzáadjuk az olajat, a tejet, a reszelt citromhéjat, végül a lisztet, és jól összedolgozzuk.
3. A formák aljára szedünk 1-1 kis evőkanál masszát, szelíden belenyomkodjuk a gesztenyegolyókat, majd tetejükre simítjuk a maradék masszát, és középső bordamagasságra állított rácson 35-40 percig sütjük (tűpróba!). A sütőből kivéve 10 percig pihentetjük, aztán kiemeljük-fordítjuk őket a formákból, és rácsra sorakoztatjuk. Langymelegen vagy teljesen kihűlve, karamellmártás kíséretében tálaljuk. Tetejüket megszórhatjuk fátyolnyi porcukorral.
4. A karamellmártáshoz a kristálycukrot barnára pirítjuk, felöntjük 1 dl vízzel, sűrű sziruppá főzzük. A pudingport simára keverjük a tejjel, a sziruphoz adjuk, mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve besűrítjük. Hideg vízfürdőben langyosra hűtjük, végül belekeverjük a rumot, és csinos tálkába szedve kínáljuk.
Fontos:
Ha gyerek is kap belőle, rum helyett rumaromával készítjük.
Tippek:
Karamell helyett vanííliaöntettel vagy savanykás gyümölcsmártással, híg-darabos dzsemmel is finom.
Elkészítési idő:
45 perc
+ gesztenye felengedési ideje
Energiatartalom:
384 kcal/adag
Nehézségi fok: