DESSZERTEK > Kanalas édességek > Gyümölcssaláták, kompótok
Azokat a körteédességeket, amelyek (egészben vagy darabolt formában) párolt-főtt, jól behűtött körtével és forró csokoládéöntettel készülnek, a nemzetközi gasztronómiában Szép Heléna néven emlegetik, noha őszintén szólva a mondabeli szépasszonynak inkább az almához (no, meg a daliás Parishoz és Trójához) volt némi köze...

Fotó: Hemző Károly
Körtekehely
csokoládéöntettel
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 biocitrom
- 2,5 dl félszáraz fehérbor
- kisujjnyi fahéj
- 4-5 szem szegfűszeg
- 100+100 g kristálycukor
- 6 érett, de kemény körte
- 2 ek. kakaó
- 100 g étcsokoládé
- 2+2 dl tejszín
- 5 ek. rum
- 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
- 1 tasak habfixáló
- néhány kisebb citromfűlevél
- 4 piros koktélcseresznye
1. A citromot megmossuk, 2-3 ujjnyi sárga héjat burgonyahámozóval lehántunk róla, levét kinyomjuk, lábasba szűrjük. Hozzáadjuk a bort, a citromhéjat, a fahéjat, a szegfűszeget, 100 g kristálycukrot és 8 dl vizet.
2. A körtéket meghámozzuk, kettévágjuk, magházukat kiemeljük, gerezdekre szeljük, és azonnal a citromos lébe tesszük, hogy meg ne barnuljanak. Fedő alatt puhára főzzük, saját levükben hagyjuk kihűlni, tálalásig hidegen tartjuk.
3. A mártáshoz 100 g cukrot elkeverünk a kakaóval és 1 dl forró vízzel. Hozzáadjuk a felaprózott csokoládét és 2 dl tejszínt, majd mérsékelt tűzön összeforraljuk. A tűzről lehúzva belekeverjük a rumot, és fedő alatt melegen tartjuk (mivel melegíthető, előbb is elkészíthetjük, tálalásig hidegen tartjuk, majd felforrósítjuk).
4. A maradék 2 dl tejszínt kemény habbá verjük a vaníliás cukorral és a habfixálóval. A körtét lecsepegtetjük, arányosan elosztva 4 szépséges kehelybe rendezzük, és megöntözzük a mártással. Tetejükre dundi habrózsákat nyomunk, citromfűbóbitákkal, cseresznyeszemekkel díszítjük, és azonnal tálaljuk. Édes ostyát, rolettit kínálhatunk hozzá.
Elkészítési idő:
30 perc
+ 20 perc + 4-5 óra hülési idő
Energiatartalom:
698 kcal/adag
Nehézségi fok: