KÖRETEK > Egyéb köretek

Fotó: Hemző Károly
Kukoricás palacsinta
zöldségraguval
Hozzávalók 8 palacsintához:
- 100 g kukoricaliszt
- 100 g finomliszt
- só, bors
- 2 dl tej
- 3 tojás
- 1,5 dl szódavíz vagy buborékos ásványvíz
- 1+2 ek. olaj + a sütéshez
- 2 piros húsú paprika
- 1 kis csípős-hegyes paprika
- 2 közepes cukkini
- 400 g paradicsom
- 2-2 szál bazsalikom, kakukkfű és majoránna
- 1 kis csokor petrezselyem
- 1 nagy fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 dl száraz vörösbor
- 1 ek. étkezési keményítő
- 6-8 ek. (csípős) ketchup
1. A palacsintához a kétféle lisztet összekeverjük 1/2 kk. sóval. Eldolgozzuk a tejben a tojásokat, a szódavizet/buborékos ásványvizet és 1 ek. olajat, apránként a liszthez adjuk, simára keverjük, majd lefedjük, és 30-40 percet pihentetjük.
2. A raguhoz a paprikákat kicsumázzuk és felkarikázzuk, a hegyes paprikát apró, a cukkinikat nagyobb kockákra vágjuk. A paradicsomokat meghámozzuk, vékony gerezdekre szeljük. A zöldfűszereket és a petrezselymet leöblítjük, leveleiket (néhány kivételével) felaprózzuk, összekeverjük.
3. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, megfonnyasztjuk 2 ek. felforrósított olajban. Rádobjuk az összes zöldséget, sózzuk, borsozzuk, majd élénk tűzön, folyamatosan keverve 5-8 perc alatt ropogósra sütjük. Elkeverjük a borban az étkezési keményítőt, a zöldségekre öntjük, 1 percig forralva besűrítjük, végül hozzáadjuk a zöldfűszerek 2/3-át.
4. A maradékot a masszához adjuk, és (az elején vékonyan kiolajozott, teflon serpenyőben) 8 vastagabb palacsintát sütünk. Megtöltjük a raguval, félbehajtjuk vagy feltekerjük őket, meglocsoljuk a ketchuppal, és a félretett zöldfűszerlevélkékkel díszítve mihamarabb tálaljuk.
Italajánlat:
Könnyű fehérbor vagy rozé, sör