SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Egytálsaláták

Fotó: Elendel
Fokhagymás-olívás
édesköménysaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 2-3 szelet kissé szikkadt félbarna kenyér
- 2 ek. olaj
- 6-8 levél fodros endívia- vagy frizésaláta
- 2 közepes vagy 1 nagy édesköménygumó
- 4 közepes, félkemény paradicsom
- 3 gerezd fokhagyma
- 1-2 ek. fehérborecet vagy citromlé
- só, bors
- 4 ek. (extra vergine) olívaolaj
- 8-10 szem fekete olívabogyó (pl. kalamata)
- 5-6 levél petrezselyem, rukola vagy néhány bóbita köményzöldje
1. A kenyeret kb. 1x1 cm-es kockákra vágjuk, majd teflonserpenyőben, 2 ek. felforrósított olajban, folyamatosan kevergetve-forgatva aranybarnára pirítjuk.
2. A salátát váltott vízben megmossuk, kicentrifugázzuk vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk. Az édesköményt megtisztítjuk, félbe-negyedbe vágjuk, nem túl vastagon felszeleteljük, mélyebb tálba tesszük. A paradicsomokat leöblítjük, szárazra töröljük, karikákra szeljük. A fokhagymagerezdeket meghámozzuk.
3. Az öntethez a borecetben/citromlében oldódásig keverünk 1/2 kk. sót, hozzáadunk ízlés szerint frissen őrölt borsot, majd habverővel, cseppenként beledolgozzuk az olívaolajat, végül az áttört fokhagymával ízesítjük. Az édesköményre öntjük, lazán összekeverjük. Az olívabogyókat lecsepegtetjük.
4. A salátaleveleket nagyobb, lapos tál szegélyére rendezzük, kissé egymásra csúsztatva körben ráfektetjük a paradicsomszeleteket. Az édesköményt a tál közepére halmozzuk, és az olívabogyókkal, kenyérkockákkal, valamint a leöblített rukolalevelekkel díszítjük. Külön tálkában további pirított kenyérkockát, olívabogyót kínálhatunk hozzá.
Tippek:
– Felkockázott feta vagy kecskesajttal, főtt sonkával, virslikarikákkal gazdagítva kitűnő egytálsaláta, könnyű vacsora válik belőle.
– Kömény helyett készíthetjük 5-6 vastag szál szárzellerrel is.
– Ha olajos olívabogyóval készítjük, olaját felhasználhatjuk az öntethez.