TÉSZTAÉTELEK > Gnocchik és galuskák
Idő és kedv híján készíthetjük ezt a remek ételt készen vásárolt gnocchiból
(ejtsd: nyokki), azaz olasz burgonyagombócból is, bár maga a tészta – csekély különbségtől eltekintve – nem egyéb, mint a magyar konyhában is jól ismert
és kedvelt burgonyás tészta, a nudli és a gyümölcsös gombócok alapanyaga.

Fotó: Elendel
Zöldséges-sonkás
pirított gnocchi
Hozzávalók 4 személyre:
- A gnocchihoz:
- 500 g főzni való burgonya
- só
- 170-200 g finomliszt + a formázáshoz
- 1 tojássárgája
- 2 ek. reszelt parmezán sajt
- szerecsendió
- 2 ek. (classico) olívaolaj
- Továbbá:
- 250 g sampinyon gomba
- 250 g cukkini
- 400 g paradicsom
- 250 g főtt, füstölt sonka (egyben)
- 2 ek. (classico) olívaolaj
- só, bors
- 4-5 szál petrezselyem
- 1-2 rozmaringbóbita
1. A gnocchihoz a burgonyát megmossuk, héjában, sós vízben puhára főzzük (18-20 perc), leszűrjük, meghámozzuk, majd áttörjük, munkalapra terítjük, hagyjuk kihűlni. Tetejére szitáljuk a lisztet, megszórjuk 1/4 kk. sóval, hozzáadjuk a villával kissé felvert tojássárgáját, a reszelt sajtot, 1-2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendiót, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk – ha túl lágynak érezzük a tésztát (ez a burgonya víztartalmától függ), még egy kevés lisztet adunk hozzá. Dundi rudat formálunk belőle, konyharuhával letakarva 10 percet pihentetjük (ne tovább, mert elnyúlósodik!).
2. A tészát 5-6 szeletre vágjuk, a szeletekből hosszabb-rövidebb, hüvelykujj vastagságú rudakat sodrunk, és 2 cm-es darabokra vágjuk. Lisztes tenyérrel ovális gombócokat gömbölyítünk belőlük, liszttel megszórt konyharuhára sorakoztatjuk, és felfordított villaháton átgörgetve berovátkázzuk, megcifrázzuk az egyik oldalukat.
3. Felforralunk 4-5 liter vizet, megsózzuk, majd 2 részletben (30-35 darabonként) kifőzzük benne a gombócokat: amint a víz színére jönnek, szűrőlapáttal kiemeljük, tálba csúsztatjuk, meglocsoljuk néhány csepp olívaolajjal, hagyjuk langyosra hűlni.
4. Közben a gombát és a zöldségeket megtisztítjuk, a gombát nem túl vékony szeletekre, a cukkinit karikákra, a paradicsomot, valamint a sonkát 2x2 cm-es kockákra vágjuk.
5. Mélyebb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beleforgatjuk a gnocchit és a sonkát, élénk tűzön, folyamatosan keverve-rázogatva 5 percig pirítjuk, majd szűrőlapáttal tányérra emeljük. A zsiradékba dobjuk a gombát és a cukkinit, 3-4 percig pirítjuk, aztán hozzáadjuk a paradicsomot, további 2 percig sütjük, végül sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük.
6. Visszacsúsztatjuk a serpenyőbe a gnocchit és a sonkát, jól összeforrósítjuk, megszórjuk a leöblített, felaprózott petrezselyemmel, és rozmaringbóbitával díszítve azonnal tálaljuk. Gyors, finom elronthatatlan!
Tippek:
A gombócmasszát színezhetjük-ízesíthetjük szikkadtra párolt sütőtökkel, spenótpürével, sűrített paradicsommal, sőt sáfránnyal és finomra vágott, karakteres aromájú zöldfűszerekkel is.
Italajánlat:
Könnyű fehér- vagy vörösbor, rozé, sör