EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok

Fotó: Hemző Károly
Csirkemell
padlizsánraguval
Hozzávalók 4 személyre:
- A padlizsánraguhoz:
- 600 g padlizsán
- só, bors
- 400 g paradicsom + a díszítéshez
- 5 szál szárzeller
- 1 nagy fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 doboz konzerv darabolt paradicsom (400 g)
- 50 g kimagozott olívabogyó
- 1 ek. kapribogyó
- 6 ek. (classico) olívaolaj
- 2 ek. paradicsompüré
- 1 babérlevél
- 1/2 kk. provence-i fűszerkeverék
- 1/2 dl borecet
- 1 ek. kristálycukor
- Továbbá:
- 4 csirkemellfilé
- 2 ek. (classico) olívaolaj
- 150 g szeletelt pizza-mozzarella sajt
- 250 g penne (tollhegytészta) vagy fusilli (orsótészta)
- néhány bazsalikombóbita
1. A padlizsánraguhoz a zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A padlizsánokat (ha nem túl vastag a héjuk) hámozatlanul 3x3 cm-es kockákra vágjuk. Műanyag szűrőtálba tesszük, megszórjuk 1 ek. sóval, és 1/2 órát pihentetjük, hogy kesernyés levük elfolyjon. A paradicsomok héját keresztirányban bemetsszük, 2 percre forrásban lévő, majd hideg vízbe dobjuk, meghámozzuk, kockákra-karcsú csíkokra szeljük. A zellerszárakat vékonyan felkarikázzuk, a hagymát finomra vágjuk. Az olíva- és a kapribogyókat leszűrjük, darabosra vágjuk.
2. A padlizsánt leöblítjük, kinyomkodjuk, papírkendővel felitatjuk róla a nedvességet. Nagyobb serpenyőben felforrósítunk 2 ek. olajat, beledobjuk a padlizsán felét, élénk tűzön 3-4 percig pirítjuk. Szűrőlapáttal kiemeljük, félretesszük. Újabb 2 ek. olajat öntünk a serpenyőbe, megpirítjuk benne a maradék padlizsánt, azt is félretesszük.
3. A paradicsommártáshoz a serpenyőbe öntünk további 2 ek. olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát, aztán hozzáadjuk a paradicsomot, a zellert, a dobozos paradicsomot levével együtt, a paradicsompürét (ízlés szerint némi csípős paprikát), az áttört fokhagymát, a babérlevelet, a fűszerkeveréket, az olíva-és kapribogyót. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd félrebillentett fedő alatt 20-25 percig főzzük-sűrítjük.
4. Közben a csirkemelleket leöblítjük, szárazra töröljük, két lapra vágjuk , meghintjük sóval és borssal. Egy másik serpenyőben, 2 ek. forró olajban mindkét oldalukon megkapatjuk-elősütjük a csirkemellszeleteket. Egy rétegben csinos, nagyobb sütőtálba fektetjük őket, és meglocsoljuk a pecsenyealjjal.
5. A paradicsommártás egyharmadát félretesszük a tésztakörethez, melegen tartjuk. A maradékban elkeverjük a borecetet és a cukrot, élénk tűzön tűzön 3 percig főzzük (amíg a borecet csípős illata elvész), aztán lazán belekeverjük az elősütött padlizsánt, és 4-5 percig forraljuk. Utánasózzuk, borsozzuk, kidobjuk belőle a babérlevelet, végül a csirkehúsra halmozzuk. Kissé egymásra csúsztatva betakarjuk a sajtszeletekkel, és 200 °C-os sütőben enyhe pirulásig sütjük (20-25 perc).
6. Enyhén sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, a félretett paradicsommártásba forgatjuk. A csirkét 4-5 percet pihentetjük (tűzforró a belseje!), tetejét friss paradicsommal, valamint bazsalikomlevelekkel díszítjük, és a sütőedényben, a tészta kíséretében tálaljuk. Frissen reszelt parmezán sajtot kínálhatunk hozzá.
Tippek:
Érdemes a padlizsánraguból eleve többet készíteni, mert a hústalan maradék hidegen, pirított kenyérre kenve is mennyei! Grillezett húsok is szeretik a társaságát. Mélyhűthető!
Változatok:
Pulykamellfiléből, kicsontozott karajszeletekből is finom.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé