2022. szeptember 25.
Eufrozina napja van

LEVESEK > Krémlevesek

A gesztenye az ősz egyik nagylelkű ajándéka, amely friss állapotban a legfinomabb, de általában karácsonyig károsodás-túlszáradás nélkül eltartható. A valaha gabonapótló „szegényételnek” számító gesztenye manapság ínyencségnek számít, és számtalan étel készíthető belőle – mint például ez a rafinált krémleves.


Fotó: Elendel

Részeges
gesztenyekrémleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1/2 kg gesztenye
  • 1 kis fej hagyma
  • 2-3 borókabogyó
  • 1 ek. vaj
  • 1 dl száraz vermut vagy sherry, portói bor
  • 7,5 dl zöldségleves (kockából)
  • 1 dl + 4 ek. tejszín
  • 4 ek. brandy
  • 1-2 kk. citromlé
  • só, bors
  • 1-1 szelet piros és sárga húsú paprika
  • 2 kemény tojás sárgája
  • 4 menta- vagy citromfűbóbita

1.  A gesztenyéket megmossuk, gömbölyűbb felükön bevagdossuk a héjukat, majd tepsibe terítjük, és 200 °C-os sütőben addig sütjük, amíg a héjuk ki nem nyílik (15-20 perc). Konyharuhába takarva 10 percig pihentetjük, aztán gondosan meghámozzuk (belső, barnás hártyáikat is eltávolítjuk).

2. A hagymát meghámozzuk, felaprózzuk, és a borókabogyókkal együtt a felhevített vajba dobjuk. Hozzáadjuk a gesztenyét, 1-2 percig pirítjuk, aztán felöntjük a borral, a húslevessel és 1 dl tejszínnel, 10-12 percig szelíden forraljuk (a végén eltávolítjuk a borókabogyót).

3. Botmixerrel az egészet finom krémmé pörgetjük, a brandyvel, ízlés szerint citromlével, sóval és frissen őrölt borssal fűszerezzük, éppen csak felforraljuk (sűrítésre nincs szükség, ezt megteszi a gesztenye!).

4. A színes paprikaszeleteket apróra felkockázzuk, a tojássárgákat mimózaszerű darabkákra morzsoljuk. A levest mélytányérokba/tálkákba szedjük, közepüket a tojásmimózával, a paprikával, valamint a zöldfűszerbóbitával díszítjük, végül megpöttyözzük 1-1 ek. tejszínnel, amelyet késheggyel cirmosra „kócosítunk”.

Tippek:

– Készen vásárolt natúr, azaz cukrozatlan gesztenyemasszából is készíthetjük (ebből csak 400 g szükséges).
– A gesztenyét úgy is meghámozhatjuk, hogy a fenti módon bevagdossuk, forró vízben/húslevesben 20 percig főzzük, leszűrjük, és eltávolítjuk a héját.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

355 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Pikáns padlizsánkrém

Rokfortos újhagymaleves
habgaluskával

Kelbimbós gesztenyeleves

Zöldségkrémleves

Gyümölcsös
kacsamellsaláta

Mediterrán krumplisaláta

Csirkés
Waldorf-saláta

Diós fasírt
gyömbéres paprikával

Joghurtos
sütőtökkrémleves

Céklakrémleves
palacsintametélttel

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Zöldborsós újhagyma-
krémleves retekkel
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: