SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Egytálsaláták

Fotó: Hemző Károly
Almás-zöldséges
heringsaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 400 g burgonya
- 1 közepes sárgarépa
- 1 közepes fej lilahagyma
- só, bors
- 1+1+1 ek. citromlé
- 2 nagyobb alma
- 100 g kígyóuborka
- 2-4 fodros salátalevél
- 250 g ecetes-hagymás hering (ruszli)
- 1 kk. porcukor
- 6 ek. (extra vergine) olívaolaj
- 2-3 szál kapor petrezselyem
- 4 kisebb paradicsom
1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, hagyjuk kihűlni, majd kisebb kockákra-karikára aprítjuk. A sárgarépát vékony csíkokra vágjuk, enyhén sós vízben 3 percig főzzük, aztán hideg vízbe merítjük, leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük.
2. A lilahagymát felkarikázzuk, meghintjük egy kevés sóval és 1 ek. citromlével. A meghámozott vagy hámozatlan almákat és uborkát apró kockákra vágjuk, az almát összekeverjük 1 ek. citromlével. A salátaleveleket kicentrifugázzuk vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk, falatnyi darabokra tépkedjük, 4 csinos talpas pohár/kehely vagy nagyobb-mélyebb tál aljára szórjuk.
3. A heringeket lecsepegtetjük, 2-3 cm-es darabokra aprózzuk, majd a burgonyával, a sárgarépával, az uborkával és az almával együtt a hagymához adjuk. A maradék 1 ek. citromlében elkeverjük a porcukrot, ízlés szerint sót, frissen őrölt borsot, végül apránként az olívaolajat. Megöntözzük vele a salátát, lazán összeforgatjuk, és a kelyhekbe szedjük.
4. A paradicsomokat almaszerűen meghámozzuk, héjukat szorosan feltekerjük, azaz „rózsát” készítünk, és a saláta tetejére ültetjük. Leöblített kaporszálakkal vagy petrezselyembóbitákkal díszítjük, és pirítós kíséretében kínáljuk. Joghurtos-majonézes öntettel is finom!
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor