KÖRETEK > Krumpliköretek

Fotó: Hemző Károly
Sajtos recés krumpli
Hozzávalók 4 személyre:
- 1,5 kg közepes szemű, sütni való krumpli
- 1 kk.+4 ek. (classico) olívaolaj
- 8-10 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 100 g vékony szelet húsos, füstölt szalonna vagy bacon
- 10-12 közepes zsályalevél
- 50 g reszelt parmezán sajt





1. A krumplit meghámozzuk, megmossuk, konyharuhába hempergetve szárazra törölgetjük, és keresünk egy akkora, tálalásra is alkalmas sütőedényt, hogy a krumpliszemek kényelmesen elférjenek benne, majd 1 kk. olajjal vékonyan kikenjük. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
2. A fokhagymát meghámozzuk, megmossuk, vékony lapocskákra gyaluljuk vagy áttörjük, elkeverjük 1 kk. sóval. A krumpliszemeket sorra evőkanálba fektetjük, és keresztben vagy hosszanti irányban, kb. 1 cm távolságot tartva mélyen bevagdossuk őket úgy, hogy a kés a kanál peremén koccanjon-megakadjon (A), – ily módon a krumpliszemek alul egyben maradnak.
3. A vágatokat kissé szétfeszítjük, a résekbe fektetjük-kenjük a fokhagymát (B); a krumpliszemeket a sütőedénybe sorakoztatjuk, meghintjük sóval és borssal. A szalonnaszeleteket 8-10 cm-es darabokra vágjuk, szorosan, csigaszerűen feltekerjük, a krumplik közé dugossuk (C). Tetejüket meglocsoljuk a 3 ek. olajjal, fóliával letakarjuk, és 30 percre betesszük a sütőbe.
4. Levesszük a krumpliról a fóliát, megszórjuk a leöblített zsályalevelekkel, vékonyan átkenjük 1 ek. olajjal (D), 20 percig fólia nélkül sütjük. Ezután meghintjük a reszelt sajttal, és további 12-15 perc alatt aranysárgára pirítjuk. Saláta kíséretében egytálételként kínáljuk, de mártással készült húsok mellé köretként is adhatjuk. Frissen az igazi!
Italajánlat:
Könnyű fehér- vagy vörösbor, rozé, sör