TÉSZTASÜLTEK > Pizzák és lepények

Fotó: Hemző Károly
Cukkinis-gombás
papucspizza
Hozzávalók 2 lepényhez, illetve 12 szelethez:
- A tésztához:
- 3-3,5 dl víz
- 25 g friss élesztő
- 1 ek. só
- 1/2 ek. kristálycukor
- 6 ek. (classico) olívaolaj
- 500 g finomliszt
- Továbbá:
- 2 nagy fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 400 g cukkini
- 500 g sampinyon gomba
- só, bors
- 3 ek. (classico) olívaolaj + a kenéshez
- 2 tojássárgája
- 1 dl tejföl
- 1/2 kk. szárított oregánó
- 1 tasak (125 g) mozzarellagyöngy
- 1 hegyes csípős paprika
- néhány bazsalikomlevél
1. A gyors pizzatésztához a meglangyosított vizet elkeverjük az élesztővel, a sóval, a cukorral és az olívaolajjal, majd a liszthez adjuk, és fényes-sima tésztává dagasztjuk. Két cipóra osztjuk, és 20-30 percen át kelesztjük.
2. A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát és a cukkinit karikákra, a gombát szeletekre vágjuk. Megfonnyasztjuk az olívaolajban a hagymát és az áttört fokhagymát, rádobjuk a gombát és a cukkinit, sózzuk, borsozzuk, 3-4 percig pirítjuk, levét elfőzzük, hagyjuk kihűlni.
3. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Két nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tésztacipókat két hosszú, kb. 20x45 cm-es, nyelv formájú lapra nyújtjuk, átlósan a tepsikbe terítjük, villával sűrűn megszurkáljuk, megkenjük olívaolajjal, és 10 percre betesszük a sütőbe.
4. A tojássárgákat, a tejfölt, kevést sót és borsot összekeverünk, kétharmadával megkenjük az elősütött pizzanyelveket, tetejükre simítjuk a pirított zöldséget. Bevonjuk a maradék tojásos tejföllel, megszórjuk az oreganóval, és újabb 10 percre visszatesszük a forró sütőbe.
5. A mozzarellagyöngyöket félbevágjuk, a két tésztanyelv tetejére rendezzük, és csak annyi időre tesszük be a sütőbe, amíg a sajt a tetejükre olvad (további 5 perc). A felkarikázott csípős paprikával és bazsalikomlevélkékkel díszítjük, háromszögekre vágva kínáljuk.
Italajánlat:
Könnyű fehér- vagy vörösbor, rozé, sör