HÚSÉTELEK > Csirkehússal

Fotó: Hemző Károly
Juhtúrós
töltött csirkecomb
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 csirkecomb
- só, bors
- 1 ek. vaj/margarin
- 1/2 dl száraz fehérbor
- A töltelékhez:
- 4 szikkadt zsemle
- 1 közepes fej hagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 80 g nyers, füstölt tarja
- 1 ek. olaj
- 100 g juhtúró
- 2 tojássárgája
- Továbbá:
- 400-400 g karfiol és brokkoli
- 1/2-1/2 piros és sárga húsú paprika
- 4-8 szál snidling
- 1 babérlevél
- 3 ek. vaj/margarin
- néhány salátalevél
1. A csirkecombokat megmossuk, felső részüket kicsontozzuk, bőrüket fellazítjuk, meghintjük sóval és őrölt borssal. A töltelékhez a zsemléket beáztatjuk langyos vízbe. A hagymát meghámozzuk, a petrezselymet leöblítjük, levélkéit lecsipkedjük, mindkettőt finomra vágjuk. A tarját apróra felkockázzuk.
2. Megfonnyasztjuk a felforrósított olajban a hagymát, hagyjuk kihűlni. A zsemléket alaposan kinyomkodjuk, hozzáadjuk a hagymát, a tarját, a juhtúrót, a petrezselymet, a tojássárgákat, ízlés szerint sót és borsot, jól összedolgozzuk. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
3. A combok bőre alá töltjük a juhtúrós masszát, a bőr szegélyét pedig körben a húshoz varrjuk vagy fogvájóval sűrűn összetűzzük. A combokat mélyebb tepsibe fektetjük, tetejüket megkenjük 1 ek. vajjal/margarinnal, melléjük dobjuk a petrezselyemszárat, alájuk öntjük a bort, és a sütőben pirosra sütjük (1 óra).
4. Közben a karfiolt és a brokkolit megtisztítjuk, megmossuk, rózsáira bontjuk. A paprikát és a snidlinget finomra vágjuk. A karfiolt és a brokkolit babérlevéllel ízesített, enyhén sós, forrásban lévő vízben puhára, de ropogósra főzzük (12-15 perc), majd leszűrjük, és beleforgatjuk 3 ek. felforrósított vajba/margarinba.
5. Kihuzigáljuk a csirkecombokból a cérnát/fogvájókat, salátalevelekkel vidámított, nagyobb tálra fektetjük, köréjük rendezzük a karfiol-brokkoli köretet, végül meghintjük a paprikával és a snidlinggel. További köretként hasábburgonya, burgonyapüré, currys rizs illik hozzá.
Tippek:
Hidegen is finom, és mivel kiemeltük a felső combcsontokat, szépen-mutatósan szeletelni is lehet. Ez esetben a párolt karfiolt-brokkolit is hidegen, salátaként, (vaj/margarin nélkül) olívaolajos-balzsamecetes öntettel összeforgatva kínáljuk.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor