LEVESEK > Krémlevesek

Fotó: Hemző Károly
Zöldségkrémleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 500 g friss vagy mélyhűtött vegyes zöldség (répafélék, zeller, póréhagyma, zöldborsó, brokkoli, karfiol stb.)
- 200 g burgonya
- 1 kis fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 ek. olaj
- 1 liter zöldségleves (kockából)
- só, bors
- szerecsendió
- 2 dl tej
- 2 tojássárgája
- 4 kisebb bazsalikombóbita
1. A zöldségeket és a burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, kisebb kockákra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát felaprózzuk, a fokhagymát áttörjük, mindkettőt a felforrósított olajba dobjuk, és megfonnyasztjuk.
2. Hozzáadjuk a zöldségeket (ha mélyhűtöttek, fagyos állapotban) és a burgonyát, felöntjük a zöldséglevessel (vagy 1 liter vízzel, és belemorzsolunk 2 leveskockát), ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, őrölt szerecsendióval illatosítjuk, majd fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára főzzük (20-25 perc).
3. 4 evőkanálnyi zöldséget kiveszünk a levesből, melegen tartjuk, a többit a levessel együtt, botmixerrel péppé turmixoljuk, és felforraljuk..
4. Elkeverjük a tejben a tojássárgákat. Lehúzzuk a levest a tűzről, majd vékony sugárban, habverővel folyamatosan (!) keverve beleöntjük-csorgatjuk a tojásos tejet, azaz legírozzuk. Utánasózzuk, borsozzuk, végül erőleveses csészékbe szedjük, tetejükre csinosítjuk a félretett darabos zöldséget, és bazsalikombóbitákkal díszítve azonnal tálaljuk. Pirított kenyérkockát kínálhatunk hozzá.
Megjegyzések:
A legírozás a krémlevesek sűrítésének legfinomabb módja, de némi megkötöttséget jelent: azonnal tálalni kell. Melegíteni nem tanácsos, mert összeugrik benne a tojássárgája, ezért ha nem azonnal fogyasztjuk, inkább csak közvetlenül tálalás előtt keverjük a tojásos tejet a felforrósított levesbe!