DESSZERTEK > Kanalas édességek > Krémek és habok

Fotó: Hemző Károly
Szőlős-karamelles
vaníliakrém
Hozzávalók 4 pohárhoz:
- 30 db nagy szem fehér és piros szőlő vegyesen
- 1 dl desszert vörösbor (pl. portói, malaga) vagy 1/2 dl brandy
- 2-3 kisujjnyi biocitromhéj
- 70+130 g kristálycukor
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 4 dl tej
- 1+1 dl tejszín
- 4 tojássárgája
- 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
- 1/2 tasak habfixáló
1. A szőlőszemeket megmossuk, tiszta konyharuhába hempergetve szárazra töröljük, aztán 4 szép fehér szem kivételével kettévágjuk és kiemeljük a magokat. Tálkába szórjuk, megöntözzük a borral/brandyvel, hozzákeverjük a citromhéjcsíkokat, lefedjük, 2 órán át pácoljuk.
2. 70 g cukrot összeforralunk 4 ek. vízzel, világosbarnára pirítjuk, aztán beleforgatjuk a szőlőt levével együtt, és 2 percig pároljuk. 4-5 ek. vízben elkeverünk 1 ek. pudingport, a szőlőhöz adjuk, éppen csak sűrűsödésig forrósítjuk (1 perc), kissé hűlni hagyjuk.
3. Összeforrósítjuk a tejet 1 dl tejszínnel. A tojássárgákat fém habüstbe csúsztatjuk, 130 g cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a maradék pudingport és a tejszínes tejet. Gőz fölött, folyamatosan keverve besűrítjük. 4 kisebb pohár aljára 1-1 evőkanál karamelles szőlőt szedünk, tetejére simítjuk a krémet, végül a maradék szőlőt. Hagyjuk kihűlni, legalább 3 órára betesszük a hűtőbe.
4. Tálalás előtt a vaníliás cukorral és a habfixálóval felverjük a maradék 1 dl tejszínt, csillagcsőrős habzsákba szedjük, és dundi rózsákat nyomunk a krém tetejére. A félretett szőlőszemekkel díszítjük. Mogyorós-csokoládés rolettit kínálhatunk hozzá.
Elkészítési idő:
40 perc
+2 óra pácolási
és 3 óra hűlési idő
Energiatartalom:
516 kcal/pohár
Nehézségi fok: