ELŐÉTELEK > Meleg előételek
A tésztalapokat ezúttal spenótos palacsintával helyettesítjük, és tortát építünk belőle – remélhetőleg asztaltársaink őszinte csodálatára. Ha előételként tálaljuk,
8 személyre elegendő, mert nagyon laktató; 4 személynek tökéletes egytálétel.

Fotó: Hemző Károly
Spenótos
palacsintatorta
Hozzávalók 4 személyre:
- A húsraguhoz:
- 1 kis fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 100 g zeller
- 100 g sárgarépa
- 1 kis csokor petrezselyem
- 50 g húsos, füstölt szalonna vagy bacon
- 2 ek. (classico) olívaolaj
- 150 g darált marhahús
- 1/2 dl száraz vörösbor
- 1 ek. sűrített paradicsom
- 1 doboz konzerv darabolt paradicsom (kb. 400 g)
- 1/4-1/4 kk. szárított kakukkfű és oregano
- só, bors
- 1/2 kk. kristálycukor
- 1 kk. vaj/margarin
- 10-12 levél friss vagy 1/2 kk. szárított bazsalikom
- A palacsintához:
- 250 g finomliszt
- 1 csipet só
- 1/2 liter tej
- 4 tojás
- 250 g friss spenót vagy 100 g mélyhűtött parajpüré
- 2 ek. olaj
- A besamelhez:
- 30 g vaj/margarin
- 30 g finomliszt
- 3 dl tej
- 2 tojássárgája
- szerecsendió
- Továbbá:
- diónyi vaj/margarin a tálhoz
- 80 g reszelt parmezán sajt
1. A húsraguhoz a hagymát és a zöldségeket megtisztítjuk, valamennyit finomra aprítjuk (aprítógépben pillanatok műve). A petrezselymet leöblítjük, leveleit lecsipkedjük, apróra vágjuk.
2. A szalonnát felkockázzuk, megpirítjuk az olajban, rádobjuk a darált húst, élénk tűzön, folyamatosan keverve morzsalékosra pirítjuk. Hozzáadjuk a hagymás zöldségkeveréket, további 3-4 percig múlva felöntjük a vörösborral, és továbbra is élénk tűzön hagyjuk elpárologni. Ezután hozzákeverjük a paradicsompürét és a paradicsomot, fedő alatt, szelíd tűzön 30 percig rotyogtatjuk, a zöldfűszerekkel illatosítjuk, és további 30 percig főzzük-sűrítjük (minél tovább fő, annál finomabb). Lehúzzuk a tűzről, sózzuk, borsozzuk, cukorral ízesítjük, végül a tetejére olvasztjuk a vajat/margarint, és hagyjuk kihűlni.
3. A palacsintához simára keverjük a lisztet a sóval, a tejben elhabart tojásokkal, és fél óráig pihentetjük. Közben a spenótot megtisztítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük, és csak annyi vízzel, amennyi mosáskor a leveleken marad, fedő alatt megfonnyasztjuk. Hideg vízzel leöblítjük (ha mélyhűtött spenótból dolgozunk, azt előzőleg hagyjuk felengedni), jól kinyomkodjuk és felaprózzuk. Elkeverjük a palacsintatésztában a spenótot és az olajat, majd 12 palacsintát sütünk belőle.
4. A besamelhez világosra pirítjuk a vajban/margarinban a lisztet, simára keverjük a felforrósított tejjel, és mérsékelt tűzön sűrűsödésig főzzük. Langyosra hűtjük, hozzáadjuk a tojássárgákat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, 1 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk.
5. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Kikenünk vajjal/margarinnal egy mélyebb, kerek tűzálló tálat. Aljára terítünk egy palacsintát, megkenjük besamellel, majd palacsinta-húsragu-reszelt sajt, aztán ismét palacsinta-besamel stb. következik, amíg a hozzávalók el nem fogynak (a tetejére besamel és sajt kerüljön).
6. Középső bordamagasságon 40-45 percig, enyhe pirulásig sütjük. Tálalás előtt 5-8 percig pihentetjük (tűzforró a belseje!), paradicsomgerezdekkel, bazsalikombóbitával díszíthetjük, és tortaszerűen szeleteljük. Külön tálkában további reszelt parmezán sajtot kínálhatunk hozzá. Nagyszerű vendégváró, kiadós, mennyei, laktató!
Tippek:
– Valamennyi „kellék” jól viseli a fagyasztást (a besamel tojás nélkül!), érdemes egyszerre többet készíteni belőlük, majd kisebb adagokban eltenni a mélyhűtőbe. A felhasználás előtti 1-4 óra alatt szobahőmérsékleten hagyjuk a hozzávalókat szép lassan felengedni, ezután már csak az „építkezés” és a sütés marad.
– A készre sütött torta is mélyhűthető!
Italajánlat:
Könnyű vörösbor vagy rozé