VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák

Fotó: Hemző Károly
Sajtkrémes-olívás
paprikacsónakok
Hozzávalók 8 darabhoz:
- 4 nagyobb, piros húsú, hegyes paprika (kápia)
- 1 közepes fej lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis csokor petrezselyem
- 6-8 bazsalikomlevél
- 4-6 mentalevél
- 200 g krémtehéntúró vagy ricotta
- 200 g mascarpone vagy tejszines sajtkrém
- só, bors
- 16 szem fekete olívabogyó (kalamata)
1. A paprikákat megmossuk, félbevágjuk, magjaikat-ereiket a kívánt csípősség mértékében eltávolítjuk (édes vagy enyhén csípős paprikákból a legfinomabb!). A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát aprítógépben finom krémmé-péppé turmixoljuk. A zöldfűszereket leöblítjük, 2-3 szál petrezselyem kivételével felaprózzuk.
2. A túrót és a mascarpónét habos krémmé keverjük. Hozzáadjuk a hagymát és az áttört fokhagymát, a vágott zöldfűszereket, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Sima csőrös habzsákba szedjük, és csigavonalban haladva a paprikák üregébe töltjük. Gondosan lefedjük, 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
3. Tálalás előtt lecsepegtetjük az olívabogyókat, kettőt-kettőt a paprikacsónakok tetejére csinosítunk, a félretett petrezselyemmel díszítjük. Pirítóst, friss kifli-/bagettkarikákat kínálhatunk hozzá. Pompás-ízletes előétel, italkorcsolya, hidegbüfé része lehet.
Változatok:
Ugyanezzel a krémmel apró szemű paradicsomokat, vastagabb uborkaszeleteket, kenyérformációkat is tölthetünk, de tálkába púpozott mártogatónak is vonzó. Kevés csípős paprika vagy chili még karakteresebbé teszi.
Italajánlat:
Könnyű fehér- vagy vörösbor, rozé, sör