LEVESEK > Krémlevesek
A friss erdei gombák különös-varázslatos ízt kölcsönöznek ételeinknek, de nem mindig állnak rendelkezésünkre, és bizony borsos áruk van. Jó megoldás, ha – lehetőleg a fehérnél jóval ízletesebb – barna sampinyon és néhány gramm szárított erdei gombát használunk; ez utóbbit előzőleg kevés langyos vízben felpuhítjuk, majd a leszűrt áztatólével együtt adjuk az ételhez.

Fotó: Hemző Károly
Gombakrémleves
sajtos pirítóssal
Hozzávalók 4 személyre:
- 250 g barna sampinyon gomba
- 100 g vargánya gomba
- 1 közepes fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 közepes burgonya (100 g)
- 4+2 ek. olaj
- 1 kis ág rozmaring (kb. 10 cm-es)
- 2-3 szál kakukkfű
- 6 dl zöldség- vagy erőleves (kockából)
- 2,5 dl főzőtejszín
- só, bors
- 8 szelet bagett
- 80 g reszelt gouda sajt
- 1 szál újhagyma
1. A kétféle gombát megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük. A hagymát, fokhagymát és a burgonyát meghámozzuk, a hagymát finomra, a burgonyát kisebb kockákra vágjuk.
2. 4 ek. olajban 2 percig pirítjuk a hagymát, az áttört fokhagymát, a burgonyát, a leöblített rozmaringot és kakukkfüvet. Hozzáadjuk a sampinyon gombát, további 2 percig pirítjuk, aztán felöntjük a levessel és 2 dl tejszínnel. Mérsékelt tűzön, fedő nélkül 20 percig főzzük.
3. 2 ek. felforrósított olajban aranybarnára sütjük a vargányagombát, papírkendőre terítjük, melegen tartjuk. Kiemeljük a levesből a rozmaring és a kakukkfű fás szárát, botmixerrel az egészet finom-habos krémmé turmixoljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, még egyszer felforraljuk.
4. A kenyérszeleteket zsiradék nélkül megpirítjuk, megszórjuk a sajttal, és csak annyi időre tesszük be a grillsütőbe, amíg a sajt egy kissé megpirul. A levest mélytányérokba szedjük, a maradék tejszínnel cirmosítjuk, végül a sült gombával és a felaprózott hagymaszárral gazdagítjuk. A sajtos pirítóst külön tányéron kínáljuk hozzá, és a levessel együtt fogyasztjuk.