SÜTEMÉNYEK > Kelt tészták
Talán feszes bőrük alatt sejlő édes-leves zamatuk, talán élvezeti értékük miatt gyakran együtt emlegetjük a rózsafélék családjába tartozó almát és körtét.
A legfinomabb ételek, mint ez a voltaképp egyszerű sütemény is, az őszi és kora téli fajtákkal készülnek – az illatos szőlő a fenséges ráadás.

Fotó: Hemző Károly
Körtés-almás-szőlős
kocka
Hozzávalók kb. 35 szelethez:
- A tésztához:
- 1,5 dl tej
- 25 g friss vagy 1 tasak instant élesztő
- 1 kk.+30 g porcukor
- 300 g finomliszt
- só
- 1 tojás
- 1/2 biocitrom reszelt héja
- 30 g vaj/margarin + a tepsihez
- A krémhez és a rakományhoz:
- 1 biocitrom
- 60 g finomított kristálycukor vagy sütőcukor
- 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 2 tojássárgája
- 4 dl tejföl
- 40 g hámozott, darált mogyoró vagy mandula
- 4 nagyobb körte
- 2 nagy alma
- 500 g piros és fehér szőlő vegyesen
- 1 ek. porcukor + a szóráshoz







1. A tésztához a tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne az élesztőt és 1 kk. porcukrot, felfuttatjuk (10 perc). A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadunk 1 csipet sót, 30 g porcukrot, a tojást, a citromhéjat, az élesztős tejet, végül a felolvasztott vajat/margarint, és a hólyagosra dagasztjuk. Konyharuhával letakarva a kétszeresére kelesztjük (30 perc).
2. A krémhez a citromot alaposan megmossuk, szárazra töröljük. A cukrot, a vaníliás cukrot és a pudingport fém habüstbe szórjuk. Hozzáadjuk a tojássárgákat, apránként a tejfölt (A), végül belereszeljük a citrom héját, és gőz fölött, folyamatosan keverve éppen csak besűrítjük. Beleforgatjuk a mogyorót/mandulát (B), hideg vízbe állítjuk, és gyakran megkeverve langyosra hűtjük.
3. A rakományhoz a citrom levét kinyomjuk. A gyümölcsöket megmossuk, a körtéket és az almákat meghámozzuk, a körtéket félbevágjuk, magházukat kiemeljük, vékony gerezdekre szeljük. Az almák magházát kiszúrjuk, felkarikázzuk (C), mindkettőt megkenjük citromlével (hogy meg ne barnuljanak). A szőlőt leszemezzük.
4. Egy kb. 30x40 cm-es (például a sütőhöz tartozó) zománcos-peremes tepsit kikenünk vajjal/margarinnal. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
5. A tésztát lisztezett munkalapon átgyúrjuk (D), kinyújtjuk, a tepsibe terítjük-nyomkodjuk, a széleken kissé felmagasítjuk, alját villával sűrűn megszurkáljuk. Arányosan elosztva a tetejére simítjuk a krémet (E), majd változatosan-sűrűn elrendezzük rajta a gyümölcsöket (F).
6. 200 °C-on 15 percig sütjük a tésztát, aztán 180 °C-ra visszakapcsolva további 35-40 percig sütjük (tűpróba!). Kivesszük a sütőből, azonnal megszórjuk 1 ek. porcukorral (amely a tetejére olvad), és a tepsiben hagyjuk kihűlni. Fogyasztáskor kb. 6x6 cm-es, illetve tetszés szerinti nagyságú kockákra-szeletekre vágjuk, és további porcukorral meghintve kínáljuk.
Változatok:
Készíthetjük:
– 1-1 nagy üveg/doboz körte- és meggybefőttel is;
– bármilyen egy- vagy többféle karakteres gyümölcsből is, a vegyes változat mindig finomabb.