2020. július 12.
Izabella napja van

KÖRETEK > Zöldségköretek

Friss erdei gombával a legfinomabbak ezek a szemrevaló csónakok, de nyugodtan használhatunk mélyhűtött gombakeveréket is, vagy egyszerűen az egészet sampinyon gombából készítjük, és egy kevés szárított, őrölt erdei gombával fűszerezzük.

Fotó: Hemző Károly

Gombás
paprikacsónakok

Hozzávalók 4 személyre:

  • 600 g (barna) sampinyon gomba
  • 200 g erdei gomba (pl. trombita-, fenyő tinóru, vargánya)
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 karcsú póréhagyma
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 2 nagyobb (kaliforniai) piros húsú paprika
  • só, bors
  • 30 g vaj/margarin
  • 30 g finomliszt
  • 3 dl tej
  • 20 g parmezán sajt
  • 1 gombóc (kb. 125 g) mozzarella sajt
  • 2 ek. olaj
  • 2 ek. citromlé
  • 1-2 szál friss vagy 1/4 kk. szárított kakukkfű
  • 2 tojássárgája

1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A gombaféléket felszeleteljük, illetve eltépkedjük, a hagymát és a petrezselymet finomra, a póréhagyma fehér és világoszöld részét karikákra vágjuk. A paprikákat hosszában kettészeljük, magjaikat-ereiket kiemeljük, szárukat meghagyjuk. 3 percre enyhén sós, forrásban lévő vízbe dobjuk, majd hideg vízbe merítve lehűtjük, és üregükkel lefelé fordítva lecsepegtetjük, azaz blansírozzuk.

2. A besamelhez a vajban/margarinban sárgára pirítjuk a lisztet, a tűzről lehúzva simára eldolgozzuk a tejjel, mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve besűrítjük, kissé hűlni hagyjuk.

3. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A parmezán sajtot megreszeljük, a mozzarellát kiemeljük a levéből, lecsepegtetjük, vékonyan felszeleteljük. Az olajat felforrósítjuk, rádobjuk a gombát, 4-5 percig pirítjuk, azután hozzáadjuk a hagymát, a pórét, a citromlét és a szárukról lecsipkedett kakukkfűlevélkéket. Sózzuk, borsozzuk, élék tűzön további 2-3 percig pirítjuk, végül megszórjuk a petrezselyemmel, felét közepes méretű tűzálló tálba terítjük.

4. Elkeverjük a besamelben a tojássárgákat, a parmezán sajtot, ízlés szerint sót és frissen őrölt borsot, aztán beleforgatjuk a pirított gombát, arányosan elosztva a paprikákba töltjük, és a tálba terített gombaágyra ültetjük őket. Tetejüket betakarjuk a mozzarellával, és csak annyi időre tesszük be a forró sütőbe, amíg a sajt elolvad és kissé megpirul (15-20 perc). Bazsalikommal díszítve mihamarabb tálaljuk. Frissen sült vagy párolt húsok köreteként kínálhatjuk, de petrezselymes rizs, burgonyapüré vagy egyszerűen friss-ropogós kenyér kíséretében, vegetáriánus ételként is pompás.

Fontos:

– A laza szövetű trombita-, más néven rókagombát általában nem késsel aprózzuk fel, hanem egyszerűen csak laza mozdulatokkal eltépkedjük – a szakértők azt mondják, így ízletesebb marad.
– A gomba hajlamos arra, hogy gyorsan megbarnuljon, ezért csak közvetlenül felhasználás előtt szeleteljük fel vagy hintsük meg azonnal egy kevés citromlével (ha ez nem zavarja az étel ízhatását).

Italajánlat:

Könnyű fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

50 perc

Energiatartalom:

314 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Gazdag
tavaszi saláta

Avokádókrém
paprikaladikban

Krumplisalátával töltött
paradicsom

Tavaszi vegyes saláta
korallöntettel

Spenótos
rakott krumpli

Marinált zöldségek

Krumplipüré-
sütőtök köret

Almás-narancsos
céklasaláta

Spárgás
tojáslepény

Paradicsomos-
rokfortos cukkinisaláta

Karalábé-sárgarépa-
fasírt saláta

Paradicsomos-hagymás
csirkemájsaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: