KÖRETEK > Zöldségköretek

Fotó: Hemző Károly
Gombás
paprikacsónakok
Hozzávalók 4 személyre:
- 600 g (barna) sampinyon gomba
- 200 g erdei gomba (pl. trombita-, fenyő tinóru, vargánya)
- 1 közepes fej hagyma
- 1 karcsú póréhagyma
- 1 kis csokor petrezselyem
- 2 nagyobb (kaliforniai) piros húsú paprika
- só, bors
- 30 g vaj/margarin
- 30 g finomliszt
- 3 dl tej
- 20 g parmezán sajt
- 1 gombóc (kb. 125 g) mozzarella sajt
- 2 ek. olaj
- 2 ek. citromlé
- 1-2 szál friss vagy 1/4 kk. szárított kakukkfű
- 2 tojássárgája
1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A gombaféléket felszeleteljük, illetve eltépkedjük, a hagymát és a petrezselymet finomra, a póréhagyma fehér és világoszöld részét karikákra vágjuk. A paprikákat hosszában kettészeljük, magjaikat-ereiket kiemeljük, szárukat meghagyjuk. 3 percre enyhén sós, forrásban lévő vízbe dobjuk, majd hideg vízbe merítve lehűtjük, és üregükkel lefelé fordítva lecsepegtetjük, azaz blansírozzuk.
2. A besamelhez a vajban/margarinban sárgára pirítjuk a lisztet, a tűzről lehúzva simára eldolgozzuk a tejjel, mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve besűrítjük, kissé hűlni hagyjuk.
3. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A parmezán sajtot megreszeljük, a mozzarellát kiemeljük a levéből, lecsepegtetjük, vékonyan felszeleteljük. Az olajat felforrósítjuk, rádobjuk a gombát, 4-5 percig pirítjuk, azután hozzáadjuk a hagymát, a pórét, a citromlét és a szárukról lecsipkedett kakukkfűlevélkéket. Sózzuk, borsozzuk, élék tűzön további 2-3 percig pirítjuk, végül megszórjuk a petrezselyemmel, felét közepes méretű tűzálló tálba terítjük.
4. Elkeverjük a besamelben a tojássárgákat, a parmezán sajtot, ízlés szerint sót és frissen őrölt borsot, aztán beleforgatjuk a pirított gombát, arányosan elosztva a paprikákba töltjük, és a tálba terített gombaágyra ültetjük őket. Tetejüket betakarjuk a mozzarellával, és csak annyi időre tesszük be a forró sütőbe, amíg a sajt elolvad és kissé megpirul (15-20 perc). Bazsalikommal díszítve mihamarabb tálaljuk. Frissen sült vagy párolt húsok köreteként kínálhatjuk, de petrezselymes rizs, burgonyapüré vagy egyszerűen friss-ropogós kenyér kíséretében, vegetáriánus ételként is pompás.
Fontos:
– A laza szövetű trombita-, más néven rókagombát általában nem késsel aprózzuk fel, hanem egyszerűen csak laza mozdulatokkal eltépkedjük – a szakértők azt mondják, így ízletesebb marad.
– A gomba hajlamos arra, hogy gyorsan megbarnuljon, ezért csak közvetlenül felhasználás előtt szeleteljük fel vagy hintsük meg azonnal egy kevés citromlével (ha ez nem zavarja az étel ízhatását).
Italajánlat:
Könnyű fehérbor vagy rozé