LEVESEK > Levesek hús nélkül

Fotó: Hemző Károly
Tejszínes-tojásos
brokkolileves
Hozzávalók 4 személyre:
- 600 g brokkoli
- 2 közepes sárgarépa
- 1 kis fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 zöldségleveskocka
- 1 babérlevél
- só
- 10-15 szem feketebors
- 4 tojás
- 1 púpozott ek. rizsliszt
- 2 dl főzőtejszín
- szerecsendió
- 2 ek. citromlé
- 2-3 szál petrezselyem
1. A brokkolit megtisztítjuk, rózsáira bontjuk, megmossuk. A sárgarépát, a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a répát felkarikázzuk. 1 liter vizet felforralunk a leveskockákkal, beletesszük a brokkolit, a sárgarépát, a hagymát egészben, a babérlevelet, a teatojásba zárt fokhagymát és szemes borsot. Fedő alatt, mérsékelt tűzön majdnem puhára főzzük (15 perc).
2. A tojásokat megmossuk, erősen sós vízben az újraforrástól számított 5 percig főzzük, aztán hideg vízbe merítve langyosra hűtjük, és óvatosan, hogy szét ne nyíljanak-szakadjanak, meghámozzuk őket.
3. A rizslisztet simára keverjük a tejszínnel és 1 merőkanál levessel, vékony sugárban a forrásban lévő leveshez adjuk, fedő nélkül éppen csak sűrűsödésig főzzük. Kiemeljük belőle a babérlevelet, a hagymát és a teatojást, 1-2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval és a citromlével ízesítjük, ha szükséges, utánasózzuk. Mélytányérokba szedjük, a félbevágott tojásokkal gazdagítjuk, tetejét megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel.
Tippek:
Habarás nélkül is finom: a főtt brokkoli és répa 1/4-ét félretesszük, a többit botmixerrel péppé zúzzuk, összeforraljuk 1 dl főzőtejszínnel/sovány tejföllel, végül visszatesszük bele a darabos zöldséget, a többi ugyanaz.
Változatok:
Készíthetjük karfiolból, illetve fele brokkoli, fele karfiol összetétellel is.