2020. február 21.
Eleonóra napja van

HÚSÉTELEK > Sertéshússal

A vincellér, azaz a szőlősgazda többnyire a bornak is gazdája. Azt azonban szőlőskert nélkül is érdemes tudni, hogy amelyik bor ivásra nem élvezetes, azzal főzni sem érdemes – viszont pompás ecet válik belőle...

Fotó: Hemző Károly

Sertésfonat
vincellér módra

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 kisebb (180-200 g/db) vagy 2 nagyobb (400 g/db) sertésszűzpecsenye
  • só, bors
  • 1 ek. provence-i fűszerkeverék
  • 2 ek. olaj
  • 30 g vaj/margarin
  • 1/2 dl félszáraz fehérbor
  • 800 g fehér és vörös csemegeszőlő vegyesen
  • A mártáshoz:
  • 30 g vaj/margarin
  • 1 ek. kristálycukor
  • 2 ek. borecet
  • 4 dl testes vörösbor
  • 1 ek. étkezési keményítő
  • 4 cl brandy
A
B
C
D
E

1. A szűzpecsenyéket leöblítjük, szárazra törölgetjük, az inakat és ezüstös hártyákat – éles késsel alászúrva – eltávolítjuk-lefejtjük. A nagyobb szűzpecsenyéket derékban félbevágjuk. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.

2. A húsdarabokat hosszanti irányban három azonos vastagságú csíkra vágjuk úgy, hogy vastagabbik végük egyben maradjon (A). Megszórjuk egy kevés sóval, frissen őrölt borssal és a fűszerkeverékkel, majd hármas fonással megfonjuk (B), hústűvel betűzzük a fonat végét.

3. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat és a vajat/margarint, élénk tűzön körbepirítjuk benne a fonatokat. Áttesszük őket egy sütőedénybe, meglocsoljuk a pecsenyelével, alájuk öntjük a bort, majd lefedjük, és a forró sütőben 20 percig pároljuk, meg-megöntözzük a pecsenyelével.

4. Közben a körethez a szőlőt megmossuk, leszemezzük, konyharuhába hempergetve szárazra töröljük. A nagyobb szőlőszemeket félbevágjuk, magjaikat késheggyel eltávolítjuk (C).

5. A mártáshoz a vajjal/margarinnal barnára pirítjuk a cukrot, felöntjük a borecettel és a borral, 1 csipet sót adunk hozzá, és erős tűzön, fedő nélkül a felére beforraljuk. A keményítőt elkeverjük 2-3 ek. hideg vízzel, a mártáshoz adjuk (D), és éppen csak egyet forralunk rajta, hogy besűrűsödjön. Melegen tartjuk.

6. A fonatokat előmelegített tálra emeljük, alufóliával betakarva melegen tartjuk. A pecsenyelét leszűrjük, beledobjuk a szőlőt (E), élénk tűzön 2-3 percig forrósítjuk. Lehúzzuk a tűzről, meglocsoljuk a brandyvel, és fedő alatt 3-4 percig pihentetjük.

7. Kihúzzuk a fonatokból a hústűket, tálra rendezzük, melléjük-köréjük szedjük a szőlőt a pecsenyelével együtt, a bormártást pedig előmelegített csészében-tálkában, külön kínáljuk. Tejszínes-szerecsendiós burgonyapürét, krokettet kínálhatunk hozzá.

Változatok:

– Készíthetjük 600-800 g sovány sertéscombból vagy pulykamellfiléből is, ez esetben a párolási idő 40 perc.
– Egyéb savanykás, karakteres gyümölccsel (szilva, alma, őszibarack, ananász, narancs) vagy befőttel is finom, ilyenkor brandy helyett a gyümölcshöz illő pálinkával bolondítjuk.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc

Energiatartalom:

704 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 9 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 9 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Mexikói fasírt

Szűzpecsenye
tejszínes uborkával

Tatárbifsztek

Kalocsai
töltött sertéscomb

Mini sajtnyársak

Diós fasírt
gyömbéres paprikával

Szőlős-szalonnás
sajtsaláta

Aprópecsenye
Stroganoff módra

Húsos
lilahagymatorta

A húsvéti sonkáról

Szőlős
zöldségköret

Almás-szőlős
sajtsaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: