SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták

Fotó: Hemző Károly
Dijoni hagymasaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 citrom
- 500 g lila-, póré-, ezüst-, újhagyma vegyesen
- só, bors
- 1 kis fej fejes saláta
- 4-6 levél kínai kel
- 1 kis csokor petrezselyem
- 15-20 szál snidling
- 2 ek. borecet
- 2 ek. balzsamecet
- 1 kk. porcukor
- 1 kk. csípős dijoni mustár
- 8 ek. (extra vergine) olívaolaj vagy tökmagolaj
1. A citromot megmossuk, levét kinyomjuk, átszűrjük. A hagymaféléket megtisztítjuk, vékonyan felkarikázzuk, tálba szórjuk, meghintjük 1 kk. sóval és 4-5 ek. citromlével. Összekeverjük, lefedjük, szobahőmérsékleten fél órát pihentetjük.
2. A salátát leveleire bontjuk, majd a kínai kellevelekkel együtt váltott vízben megmossuk, kicentrifugázzuk vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk. A salátaleveleket falatnyi darabkákra tépkedjük, a kínai kelt vékony csíkokra vágjuk, lazán összeforgatjuk, majd nagyobb tálba terítjük. A hagymát leszűrjük, levét keverőtálba öntjük, a hagymát a salátalevelek a tetejére szórjuk.
3. Az öntethez a petrezselymet és a snidlinget leöblítjük, a petrezselymet néhány levélke kivételével finomra vágjuk, a snidliget ollóval felaprózzuk. A hagyma páclevéhez adjuk a bor- és balzsamecetet, elkeverjük a porcukorral, a mustárral, ízlés szerint frissen őrölt borssal, apránként az olajjal, végül a vágott petrezselyemmel. A szépség kedvéért csak tálaláskor, az asztalnál keverjük a salátához, tetejét a snidlinggel és a félretett petrezselyemmel díszítjük. Különösen jól illik liba-, kacsa- vagy egyéb szárnyasmájhoz, kocsonyához, de egyszerű zsíroskenyérhez is pompás.
Tippek:
Mutatós és finom, ha tetejét megszórjuk 1-2 kemény tojás sárgájából morzsolt-reszelt „mimózával” is.