TÉSZTAÉTELEK > Tészták hús nélkül

Fotó: Hemző Károly
Babos-paradicsomos metélt
Hozzávalók 4 személyre:
- 400 g érett paradicsom
- 1 közepes fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2-3 zsályalevél
- 8-10 bazsalikomlevél
- 1 kis csokor petrezselyem
- 250 g konzerv fehér bab
- 40 g bacon vagy szalonna
- só, bors
- 400 g pappardelle (szélesmetélt)
- 2 ek. (classico) olívaolaj
- 40 g parmezán sajt
1. A paradicsomokat meghámozzuk, vékony csíkokra szeljük. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a hagymát felaprózzuk. A zöldfűszereket leöblítjük, 4 bazsalikombóbita kivételével finomra vágjuk. A babot szűrőtálba csúsztatjuk, bő hideg vízzel leöblítjük, és alaposan lecsepegtetjük.
2. A bacont/szalonnát apróra felkockázzuk, zsiradék hozzáadása nélkül ropogósra pirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát és az áttört fokhagymát, éppen csak megfonnyasztjuk. Beleforgatjuk a paradicsomot és a zöldfűszereket, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, mérsékelt tűzön, félig lefedve 20 percig főzzük-sűrítjük, végül rádobjuk a babot, éppen csak összeforrósítjuk, és fedő alatt melegen tartjuk.
3. Miközben a mártás fő, enyhén sós, bő vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük és mélyebb tálba csúsztatjuk. Azonnal megöntözzük az olívaolajjal, lazán összekeverjük, arányosan elosztva mélytányérokba szedjük. A tésztahalmok tetejére púpozzuk a babos mártást, gazdagon megszórjuk frissen reszelt parmezán sajttal, a félretett bazsalikommal díszítjük, és azonnal tálaljuk.
Tippek:
– Készíthetjük enyhén sós, fokhagymával ízesített vízben főtt, friss fejtett vagy 8-12 órán át előáztatott szárazbabból is.
– Friss paradicsom helyett használhatunk 400 g konzerv darabolt paradicsomot is.
Italajánlat:
Könnyű fehér- vagy vörösbor, rozé