2020. április 3.
Buda, Richárd napja van

TÉSZTAÉTELEK > Tészták hús nélkül


Fotó: Hemző Károly

Babos-paradicsomos metélt

Hozzávalók 4 személyre:

  • 400 g érett paradicsom
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2-3 zsályalevél
  • 8-10 bazsalikomlevél
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 250 g konzerv fehér bab
  • 40 g bacon vagy szalonna
  • só, bors
  • 400 g pappardelle (szélesmetélt)
  • 2 ek. (classico) olívaolaj
  • 40 g parmezán sajt

1. A paradicsomokat meghámozzuk, vékony csíkokra szeljük. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a hagymát felaprózzuk. A zöldfűszereket leöblítjük, 4 bazsalikombóbita kivételével finomra vágjuk. A babot szűrőtálba csúsztatjuk, bő hideg vízzel leöblítjük, és alaposan lecsepegtetjük.

2. A bacont/szalonnát apróra felkockázzuk, zsiradék hozzáadása nélkül ropogósra pirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát és az áttört fokhagymát, éppen csak megfonnyasztjuk. Beleforgatjuk a paradicsomot és a zöldfűszereket, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, mérsékelt tűzön, félig lefedve 20 percig főzzük-sűrítjük, végül rádobjuk a babot, éppen csak összeforrósítjuk, és fedő alatt melegen tartjuk.

3. Miközben a mártás fő, enyhén sós, bő vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük és mélyebb tálba csúsztatjuk. Azonnal megöntözzük az olívaolajjal, lazán összekeverjük, arányosan elosztva mélytányérokba szedjük. A tésztahalmok tetejére púpozzuk a babos mártást, gazdagon megszórjuk frissen reszelt parmezán sajttal, a félretett bazsalikommal díszítjük, és azonnal tálaljuk.

Tippek:

– Készíthetjük enyhén sós, fokhagymával ízesített vízben főtt, friss fejtett vagy 8-12 órán át előáztatott szárazbabból is.
– Friss paradicsom helyett használhatunk 400 g konzerv darabolt paradicsomot is.

Italajánlat:

Könnyű fehér- vagy vörösbor, rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc

Energiatartalom:

524 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Téli minestrone
csicseriborsóval

Tepsiben sült
rozmaringos krumpli

Sült zöldség
paprikapestóval

Mediterrán káposztaleves
sajtgaluskával

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Tonhalas brokkolisaláta

Spenótkrémmel
töltött tojás

Zöldséges rétes

Diós-mozzarellás
céklasaláta

Paprikás-tojásos
burgonyasaláta

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Fokhagymás-csípős
penne rákkal
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: