HÚSÉTELEK > Csirkehússal

Fotó: Hemző Károly
Csípős csirkeszárny
káposztasalátával
Hozzávalók 4 személyre:
- 500 g fehér káposzta
- só, bors
- 1 közepes fej hagyma
- 3 ek. olaj
- 1 kk. ételízesítő
- 3 ek. fehérborecet
- 16 nagyobb csirkeszárny (kb. 1,5 kg)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 chilipaprika
- 1 kk. méz
- 6 ek. ketchup
- 2 közepes sárgarépa
- 2 ek. puha mazsola
- 2,5 dl natúr joghurt
- 1-2 szál petrezselyem
1. A salátához a káposztát megtisztítjuk, megmossuk, torzsáját kivágjuk, vékonyra-szálasra gyaluljuk. Megszórjuk 1 kk. sóval, erőteljesen átgyúrjuk, félretesszük. A hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk, megfonnyasztjuk az olajban. Meghintjük az ételízesítővel, hozzáadjuk a borecetet, 1 dl vizet, ízlés szerint borsot, 2-3 percig forraljuk, végül a káposztára öntjük. Hagyjuk kihűlni, aztán alaposan összekeverjük, és szobahőmérsékleten 4 órán át pácoljuk-érleljük.
2. A csirkeszárnyakat megtisztogatjuk, megmossuk, hegyes végüket-harmadukat eltávolítjuk (jó lesz levesnek), szárazra töröljük. Meghintjük sóval és borssal, alufóliával bélelt tepsibe sorakoztatjuk, és 200 °C-os sütőben 35 percig sütjük.
3. A kenegetőhöz a fokhagymát meghámozzuk és áttörjük, a chilipaprikát felaprózzuk, majd a mézzel és egy kevés sóval együtt a ketchuphoz keverjük. Megkenjük vele a csirkeszárnyakat, és további kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
4. Közben a sárgarépát meghámozzuk és szálasra-finomra reszeljük. A mazsolát forró vízzel leöblítjük, a sárgarépával együtt a káposztához adjuk, utánasózzuk borsozzuk, végül lazán összekeverjük a joghurttal, és (részben) nagyobb, ovális tál közepére halmozzuk. Köré és a tetejére rendezzük a csirkeszárnyakat, petrezselyemmel díszítjük, azonnal tálaljuk.
Italajánlat:
Könnyű fehérbor vagy rozé, sör
Elkészítési idő:
1 óra
+ 4 óra pácolási idő
Energiatartalom:
540 kcal/adag
Nehézségi fok: