LEVESEK > Levesek hús nélkül

Fotó: Hemző Károly
Zöldséges-brandys
gombaleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 100 g erdei gomba (róka-, tinóru-, vargánya)
- 250 g barna sampinyon gomba
- 100 g sárgarépa
- 2-3 szál újhagyma
- 1 kis fej hagyma
- 200 g cukkini
- 1/2 piros húsú paprika
- 4-5 szál petrezselyem
- 2-3 szál zellerzöldje
- 2 gerezd fokhagyma
- körömnyi cseresznyepaprika
- só, bors
- 2 ek. olaj
- 2 erőleveskocka
- 1 ek. Worcester-szósz
- 1/2 dl brandy
1. A gombákat és a zöldségeket megtisztítjuk. A gombák szárvégét levágjuk, és vékonyan felszeleteljük (a laza szövetű rókagombát csak eltépkedjük). A sárgarépát és az újhagymát karikákra, a hagymát finomra, a cukkinit apró, a paprikát nagyobb kockákra vágjuk. A petrezselymet és a zellert csokorba kötjük, a fokhagymát, a cseresznyepaprikát és 10-15 szem borsot teatojásba zárunk.
2. Megfonnyasztjuk a felforrósított olajban a hagymát és az újhagymát, rádobjuk a gombát, 1 percig pirítjuk, aztán hozzáadjuk a sárgarépát, a cukkinit és a paprikát. Felöntjük 1,5 liter vízzel, beletesszük a leveskockákat, a teatojást és a fűszercsokrot, fedő alatt puhára főzzük.
3. Kiemeljük a levesből a teatojást és a fűszercsokrot, hozzáadjuk a Worcester-szószt, ízlés szerint utánasózzuk, végül lehúzzuk a tűzről, és frissen őrölt borssal, valamint a brandyvel illatosítjuk.
Fontos:
A gombát lehetőleg ne mossuk meg, inkább csak durva szövésű konyharuhával vagy ecsettel távolítsuk el felületéről az avar- és/vagy földmaradványokat. Ha mégis szükséges, folyó víz alatt, gyors mozdulatokkal mossuk meg, de ne áztassuk, mert megszívja magát vízzel, és elvész az aromája-zamata!