2022. január 21.
Ágnes napja van

DESSZERTEK > Meleg desszertek > Felfújtak és gratinek

Ehhez a francia eredetű, finom-kiadós, elronthatatlan tésztadesszerthez – amelynek rangos helye van az osztrák és a német konyhában is – liszt helyett morzsává tört-darált babapiskótát, édes kétszersültet vagy egyszerűen zsemlemorzsát használunk. Általában tartalmas levesek után kínáljuk, melegen vagy langyosan a legfinomabb. Egyéb karakteres gyümölcsökkel vagy ezek befőtt-mélyhűtött változatából is készíthető.


Fotó: Hemző Károly

Szőlő-szilva felfújt

Hozzávalók 4 személyre:

  • 600 g szőlő és magvaváló szilva vegyesen
  • 140 g babapiskóta
  • diónyi+100 g vaj/margarin
  • 1 ek. finomliszt + a formához
  • 4 tojás
  • 80+40 g porcukor
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 biocitrom reszelt héja
  • fahéjas porcukor a szóráshoz

1. A gyümölcsöket megmossuk, a szemek nagyságától függően félbe-/negyedbe vágjuk, kimagozzuk. A babapiskótát aprítógépben finom morzsává törjük vagy megdaráljuk. Egy szemrevaló, kb. 20x30 cm-es, 2,2-2,5 liter űrtartalmú sütőformát vagy (ovális) tűzálló tálat kikenünk diónyi vajjal/margarinnal és beszórunk liszttel (a felesleget kirázzuk belőle). A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

2. A tojásokat kettéválasztjuk, a tojásfehérjéket 1 csipet sóval kemény, majd 80 g apránként hozzáadott cukorral tömör habbá verjük. 100 g vajat/margarint habosra keverünk 40 g cukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal és az egyenként hozzáadott tojássárgákkal. Lyukas fakanállal beleforgatjuk a hab egyharmadát, aztán a piskótamorzsával felváltva a maradék habot úgy, hogy a morzsát mindig a hab a tetejére szórjuk.

3. A masszát a formába szedjük-simítjuk, változatosan megszórjuk a szőlővel és a szilvával, és középső bordamagasságra állított rácson 1 órán át sütjük (tűpróba!). Kissé hűlni hagyjuk, tetejét meghintjük fahéjas porcukorral, és kisebb adagokat kanyarítva-szaggatva ki belőle langyosan kínáljuk.

Tippek:

Külön tálkában (főzés nélkül készíthető) vaníliás desszertöntetet, vaníliás pudingot, krémsűrűségűre felvert tejszínt vagy felforrósított, rummal illatosított szilvadzsemet kínálhatunk hozzá.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

460 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Avokádókrémes
fánkfalatkák

Sajtkrémes
mártogató

Krumplisaláta
túrókrémmel

Ráksaláta
narancskehelyben

Húsos
lilahagymatorta

Orosz
csirkehússaláta

Tatárbifsztek

Sonkás-zöldséges
sütőtöktorta

Almás-szőlős
sajtsaláta

Körtés-szőlős
libamellsaláta

Sajtos-sonkás
papucs

Mini sajtnyársak
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: