HÚSÉTELEK > Pulykahússal

Fotó: Hemző Károly
Pulykacomb
kapros káposztával
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 csontos-bőrös felső pulykacomb (kb. 1,2 kg)
- 1 ek. pulykafűszersó
- 2+1 nagy fej hagyma
- 6+2 gerezd fokhagyma
- 1 ág friss rozmaring (15 cm-es)
- 2+2 ek. olaj
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 kg fehér káposzta
- 1 nagy csokor kapor
- 400 g kemény paradicsom
- 50 g szeletelt szalonna vagy bacon
- só, bors
1. A pulykacombot leöblítjük, bedörzsöljük a fűszersóval, sütőedénybe tesszük. Mellédobunk 2 vastag karikákra szelt hagymát, 6 gerezd fokhagymát és a rozmaringot, meglocsoljuk 2 ek. olajjal, és aláöntjük a bort. Lefedjük, 180° C-os sütőben puhára pároljuk, végül fedetlenül pirosra sütjük (kb. 1 és 1/2 óra).
2. A körethez a káposztát megtisztítjuk, torzsáját kiemeljük, 2 cm-es csíkokra vágjuk. 1 fej hagymát apróra, a kaprot 1-2 szál kivételével finomra aprítjuk; a paradicsomokat gerezdekre szeljük.
3. A bacont gyufaszálnyi csíkokra vágjuk, 2 ek. olajban megpirítjuk. Rádobjuk a hagymát, 2 perc múlva a kaprot, újabb 1 perc múlva a káposztát. Sózzuk, borsozzuk, fedő alatt, mérsékelt tűzön, saját levében puhára, de még ropogósra pároljuk (15-20 perc). Beleforgatjuk a paradicsomot, összeforrósítjuk, tálalásig melegen tartjuk.
4. A pulykacombot tálra emeljük, körészedjük a paradicsomos káposztát, a félretett kaporszálakkal díszítjük, és csak az asztalnál bontjuk kisebb darabokra. A pecsenyelét zsírtalanítjuk, külön tálkában kínáljuk. További köretként héjában sült vagy hagymás tört krumpli, szerecsendióval illatosított krumplipüré, polenta illik hozzá.
Tippek:
Jó vendégváró, hiszen a húst jó előre, akár előző nap is megpárolhatjuk, így tálalás előtt csak sütni-pirítani kell.
Italajánlat:
Könnyű fehér- vagy vörösbor, rozé