SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Egytálsaláták

Fotó: Hemző Károly
Paradicsomos
csirkemájsaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 közepes fej lilahagyma
- só, bors
- 2-3 ek. citromlé
- 1 lime (zöldcitrom)
- 600 g paradicsom
- 4-5 nagyobb zsályalevél
- 1 szál friss bazsalikom
- 600 g csirkemáj (szív nélkül)
- 3+3 ek. (classico) olívaolaj
- 4 ek. balzsamecet
1. A hagymákat meghámozzuk, karcsú gerezdekre szeljük, 6-8 gerezd kivételével megszórjuk 1/2 kk. sóval, és meglocsoljuk a citromlével. A zöldcitromot és a paradicsomot megmossuk, zsályát és a bazsalikomot leöblítjük. A paradicsomokat felkarikázzuk, kissé egymásra csúsztatva kibélelünk velük egy nem túl mély tálat.
2. A csirkemájakat leöblítjük, lecsepegtetjük, félbevágjuk, az inakat-hártyákat eltávolítjuk. Serpenyőben felforrósítunk 3 ek. olívaolajat, beleforgatjuk a zsályaleveleket, 1 perc múlva beletesszük a májdarabokat, fedő nélkül 2 percig pirítjuk (vigyázat, pattog-spriccel!), aztán mérsékelt tűzre kapcsolunk, és félrebillentett fedő alatt további 4 percig sütjük. Sózzuk, borsozzuk, tányérra szedve kissé hűlni hagyjuk.
3. A hagymát leszűrjük (páclevét megtartjuk), a paradicsom közepére terítjük, körbedíszítjük a félretett hagymával és a bazsalikomlevelekkel. A májat falatnyi darabokra vágjuk, a salátaágyra rendezzük, és a gerezdekre szelt zöldcitrommal díszítjük.
4. Összeforraljuk a máj sütőlevét a maradék 3 ek. olajjal, a hagyma páclevével és a balzsamecettel, utánasózzuk, borsozzuk, végül még melegen a saláta tetejére szűrjük-locsoljuk. Előételként vagy önálló fogásként azonnal tálaljuk. Sokmagos kenyér, ropogós péksütemény illik hozzá.
Megjegyzések:
A sok vasat tartalmazó ételekhez – amilyen például a máj vagy a borjúhús/-máj – tanácsos citromot is kínálni, mert a vas csak C-vitamin jelenlétében képes szervezetünkbe megfelelő módon felszívódni-beépülni.
Italajánlat:
Könnyű fehérbor vagy rozé, sör