2020. február 22.
Gerzson napja van

EGYTÁLÉTELEK > Fazékban


Fotó: Hemző Károly

Temesvári sertésborda
zöldbabcsokorral

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 nagy fej hagyma
  • 2+2 gerezd fokhagyma
  • 2 zöldpaprika
  • 2 paradicsom + a díszítéshez
  • 4 vastagabb szelet csontos sertésborda (rövidkaraj)
  • só, bors
  • 2 ek.+20 g finomliszt
  • 1/2 dl olaj
  • 1 kk. édes-nemes pirospaprika
  • 600 g burgonya
  • 4+1 dl tejföl
  • 500 g zöldhüvelyű bab
  • 8 vékony szelet szalonna vagy bacon
  • 1 szál petrezselyem

1. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk. A zöldpaprikát és a paradicsomot megmossuk, a zöldpaprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk, 2 paradicsomot leforrázzunk, meghámozunk és gerezdekre vágunk.

2. A bordákat leöblítjük, szárazra töröljük, gyengén kiverjük, meghintjük sóval, frissen őrölt borssal és 2 ek. liszttel, majd a felforrósított olajban mindkét oldalukat pirosra sütjük, és áttesszük őket egy mélyebb edénybe-serpenyőbe. Az olajban megfonnyasztjuk a hagymát és 2 gerezd áttört fokhagymát, hozzákeverjük a pirospaprikát, 2 dl vizet, egy kevés sót, majd élénk tűzön jól összeforraljuk, és a húsra öntjük. Fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára pároljuk.

3. A burgonyát meghámozzuk, 3x3 cm-es kockákra vágjuk. Kivesszük a húst az edényből, melegen tartjuk. A paprikás lébe dobjuk a burgonyát, a zöldpaprikát, valamint a felaprózott paradicsomot, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje, és fedő alatt majdnem puhára főzzük. 4 dl tejfölben elhabarunk 20 g lisztet, a burgonyhoz keverjük, és felforraljuk. Visszatesszük a mártásba bordákat, és szelíd tűzön további 5-8 percig forraljuk.

4. Miközben a burgonya fő, 2 gerezd fokhagymával ízesített, forrásban lévő sós vízben puhára főzzük a zöldbabszálakat. Leszűrjük, 8 csokorba szedjük, a baconszeletekbe göngyöljük őket, majd tepsire tesszük, és 200 °C-os sütőben 5 percig sütjük.

5. A burgonyát és a húst mélyebb tálba szedjük (vagy ha csinos, a főzőedényben hagyjuk), a bordák mellé-köré fektetjük a zöldbabcsokrokat, és meglocsoljuk 1 dl tejföllel. Tetejét petrezselyemmel és paradicsomkarikákkal díszítjük, azonnal- forrón tálaljuk. Külön csészében további tejfölt kínálhatunk hozzá.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

790 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 14 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 14 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sonkás
polentapogácsa

Marinált zöldségek

Tésztás bableves
füstölt oldalassal

Szűzpecsenye
tejszínes uborkával

Aprópecsenye
Stroganoff módra

Nizzai saláta

Marharagu
sáfrányos rizottóval

Zöldbabos-paradicsomos
krumplisaláta

Húsos
lilahagymatorta

Diós fasírt
gyömbéres paprikával

Mexikói fasírt

Zöldbabcsokor
paprikával
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: