2019. július 17.
Endre, Elek napja van

EGYTÁLÉTELEK > Fazékban


Fotó: Hemző Károly

Temesvári sertésborda
zöldbabcsokorral

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 nagy fej hagyma
  • 2+2 gerezd fokhagyma
  • 2 zöldpaprika
  • 2 paradicsom + a díszítéshez
  • 4 vastagabb szelet csontos sertésborda (rövidkaraj)
  • só, bors
  • 2 ek.+20 g finomliszt
  • 1/2 dl olaj
  • 1 kk. édes-nemes pirospaprika
  • 600 g burgonya
  • 4+1 dl tejföl
  • 500 g zöldhüvelyű bab
  • 8 vékony szelet szalonna vagy bacon
  • 1 szál petrezselyem

1. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk. A zöldpaprikát és a paradicsomot megmossuk, a zöldpaprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk, 2 paradicsomot leforrázzunk, meghámozunk és gerezdekre vágunk.

2. A bordákat leöblítjük, szárazra töröljük, gyengén kiverjük, meghintjük sóval, frissen őrölt borssal és 2 ek. liszttel, majd a felforrósított olajban mindkét oldalukat pirosra sütjük, és áttesszük őket egy mélyebb edénybe-serpenyőbe. Az olajban megfonnyasztjuk a hagymát és 2 gerezd áttört fokhagymát, hozzákeverjük a pirospaprikát, 2 dl vizet, egy kevés sót, majd élénk tűzön jól összeforraljuk, és a húsra öntjük. Fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára pároljuk.

3. A burgonyát meghámozzuk, 3x3 cm-es kockákra vágjuk. Kivesszük a húst az edényből, melegen tartjuk. A paprikás lébe dobjuk a burgonyát, a zöldpaprikát, valamint a felaprózott paradicsomot, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje, és fedő alatt majdnem puhára főzzük. 4 dl tejfölben elhabarunk 20 g lisztet, a burgonyhoz keverjük, és felforraljuk. Visszatesszük a mártásba bordákat, és szelíd tűzön további 5-8 percig forraljuk.

4. Miközben a burgonya fő, 2 gerezd fokhagymával ízesített, forrásban lévő sós vízben puhára főzzük a zöldbabszálakat. Leszűrjük, 8 csokorba szedjük, a baconszeletekbe göngyöljük őket, majd tepsire tesszük, és 200 °C-os sütőben 5 percig sütjük.

5. A burgonyát és a húst mélyebb tálba szedjük (vagy ha csinos, a főzőedényben hagyjuk), a bordák mellé-köré fektetjük a zöldbabcsokrokat, és meglocsoljuk 1 dl tejföllel. Tetejét petrezselyemmel és paradicsomkarikákkal díszítjük, azonnal- forrón tálaljuk. Külön csészében további tejfölt kínálhatunk hozzá.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

790 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 13 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 13 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Aprópecsenye
Stroganoff módra

Sonkás
polentapogácsa

Marharagu
sáfrányos rizottóval

Mexikói fasírt

Szűzpecsenye
tejszínes uborkával

Görög zöldbableves
feta sajttal

Húsos
lilahagymatorta

Marinált zöldségek

Diós fasírt
gyömbéres paprikával

Dinnyés-zöldbabos
krumplisaláta

Zöldbabos-paradicsomos
krumplisaláta

Krumplis
cukkinicsónakok
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: