HÚSÉTELEK > Csirkehússal
Ezt az illatos tölteléket akkor érdemes készíteni, amikor a bazsalikom szinte bokorrá terebélyesedik kiskertünkben vagy virágosládánkban. A karakteres feta sajttal és a friss-zamatos fokhagymával együtt feledhetetlen ízélmény.

Fotó: Hemző Károly
Bazsalikomos-fetás
töltött csirkemell
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 nagyobb csirkemellfilé
- 1/2 kk. görög fűszerkeverék
- só, őrölt fehér bors
- 35-40 közepes bazsalikomlevél
- 100 g feta sajt
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 8 szelet bacon
- 2 ek. olaj
- 1 dl fehérbor
- A körethez:
- 1 közepes fej hagyma
- 1 hegyes-csípős pirospaprika
- 50 g olajos aszalt paradicsom
- 2 ek. (classico) olívaolaj
- 200 g zöldborsó (tisztított/mélyhűtött)
- 250 g rövid makaróni






1. A csirkemellfiléket megmossuk, papírkendővel felitatjuk róluk a nedvességet, vastagabb oldalukba hegyes késsel mély zsebet vágunk. Kívül-belül bedörzsöljük sóval és a fűszerkeverékkel.
2. A töltelékhez a bazsalikomleveleket leöblítjük, kicentrifugázzuk vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk, 8-10 levelet félreteszünk, a többit nem túlságosan finomra vágjuk (A). Hozzáadjuk a sajtot, az áttört fokhagymát (B), ízlés szerint fehér borsot (nem sózzuk, mert a sajt eredendően sós!), és villával összedolgozzuk.
3. A húsba vágott zsebekbe nyomkodjuk a tölteléket (C), a nyílásokat fogvájóval szorosan betűzzük, mindegyiket 2-2 baconszeletbe göngyöljük (D). Az olajat felforrósítjuk, körbepirítjuk benne a csirkemelleket (E), aztán alájuk öntjük a bort, fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára pároljuk (20 perc), végezetül fedő nélkül mártássűrűségűre beforraljuk a levét. Tálalásig melegen tartjuk.
4. A körethez a hagymát meghámozzuk, a paprikát kicsumázzuk, magjait-ereit a kívánt csípősség mértékében eltávolítjuk, illetve meghagyjuk, felkarikázzuk, 1 evőkanálnyit félreteszünk a díszítéshez. Az aszalt paradicsomot kiemeljük az olajból, vékony csíkokra szeljük.
5. Az olívaolajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk a zöldborsót (ha mélyhűtött, fagyos állapotban), 2-3 ek. vízzel, fedő alatt puhára pároljuk. Hozzáadjuk a paprikát, további 3-4 percig pároljuk, aztán beleforgatjuk az aszalt paradicsomot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fedő alatt melegen tartjuk.
6. Enyhén sós, bő vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, azonnal beleforgatjuk a zöldborsós raguba, majd nem túl mély tálba terítjük. Megszórjuk a félretett paprikával, tetejére rendezzük a sült csirkemelleket, bevonjuk a pecsenyelével, végül a félretett bazsalikomlevelekkel díszítjük, és mihamarabb tálaljuk (főkép).
Fontos:
Ha gyerek is kap belőle, a csípős-hegyes paprikát egyéb piros húsú (pl. kápia) paprikával helyettesítsük.
Tippek:
– A tölteléket 40 g darált fenyőmaggal/hámozott mandulával, 1 ek. finomra aprózott kapribogyóval is gazdagíthatjuk.
– A hús hidegen is finom; miután kihuzigáltuk belőle a fogvájókat szépen-vékonyan felszeleteljük, és vegyes saláta, friss kenyér/bagett kíséretében tálaljuk.
Megjegyzések:
Aszalt paradicsomot nyáridőben, házilag, magunk is készíthetünk.
Receptjét lásd: Aszalt paradicsom
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé