2019. augusztus 21.
Sámuel napja van

TORTÁK > Házias torták

Ezt a gyorsan elkészíthető édességet – amelynek valójában csak a neve torta, hiszen inkább kedvelt tepsis süteményeinkre emlékeztet – ritkán sütő vagy kezdő háziasszonyok is bátran kipróbálhatják, mert nem csak finom, de egyszerű és elronthatatlan is. A baj csak az, hogy amilyen gyorsan elkészül, olyan gyorsan el is fogy...


Fotó: Elendel

Gyors szilvatorta

Hozzávalók 12 szelethez:

  • 600 g érett szilva
  • diónyi vaj/margarin a formához
  • 175 g krémtehéntúró
  • 6 ek. tej
  • 6 ek. olaj
  • 50+100 g sütőcukor vagy finomított kristálycukor
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • csipetnyi só
  • 300 g finomliszt
  • 1 tasak (12 g) sütőpor
  • 1 tojássárgája
  • 50 g hámozott, darált mandula
  • fahéjas porcukor a szóráshoz

1. A szilvát megmossuk, tiszta konyharuhába hempergetve felitatjuk róla a vizet, a szemeket félbevágjuk-elnegyedeljük és kimagozzuk. Vajjal/margarinnal kikenünk egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. Előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra (légkeveréssel 170 °C-ra).

2. Keverőtálban eldolgozzuk a túrót, a tejjel, az olajjal, 50 g cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval. Beleszitáljuk a lisztbe a sütőport, felét a túrómasszához keverjük, aztán hozzáadjuk a maradék lisztet, és jól összegyúrjuk. Lisztezett munkalapon kb. 30 cm átmérőjű korongra nyújtjuk a tésztát, a tortaformába fektetjük, szegélyét kissé felmagasítjuk-rányomkodjuk az oldalára.

3. Éppen csak morzsás állagúra keverjük a tojássárgáját a maradék 100 g kristálycukorral. Meghintjük a tésztát a mandulával, vágott felükkel fölfelé, nem túl szabályosan a tetejére rendezzük a szilvagerezdeket, végül megszórjuk a tojásos cukormorzsával.

4. Középső bordamagasságra helyezett rácson 35-40 percig sütjük (tűpróba!) – ha nagyon pirul a tészta szegélye, sütőpapírral vagy alufóliával lazán letakarjuk. Kivesszük a tortát a sütőből, 5 percig a formában pihentetjük, aztán meglazítjuk és lehúzzuk a tortakarikát, rácsra csúsztatva hagyjuk kihűlni.

5. Tálalás előtt csinos tálra emeljük a tortát, tetejét megszórjuk fahéjas porcukorral, és tortaszerűen szeleteljük. Krémsűrűségűre felvert, ízlés szerinti cukorral/mézzel és őrölt fahéjjal (valamint némi jó minőségű szilvapálinkával vagy mandulalikőrrel/őszibarackvodkával) illatosított tejszínt kínálhatunk hozzá.

Tippek:

Ha nagyobb adagot szeretnénk készíteni, megkétszerezzük a hozzávalók mennyiségét, és
kb. 25x35 cm-es, peremes tepsiben sütjük meg a tésztát.

Változatok:

– Készíthetjük nektarinnal/őszibarackkal vagy fele szilva-fele őszibarackkal/nektarinnal is.
– Hígra főzött vaníliás pudinggal vagy vaníliasodóval is mennyei.

Italajánlat:

Desszertbor, félédes pezsgő

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

250 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Gyömbéres
sütőtöktorta

Szűzpecsenye
szilvamártással

Szilvás kalács

Borított mandulás
szilvatorta

Cseresznyés
túrótorta

Szilvakrémes habroló

Szilvás rózsatorta

Sült epertorta

Nektarin-szeder
tortácskák

Szilvásgombóc

Tatin-torta

Nagymama
diótortája
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: