SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták

Fotó: Hemző Károly
Tarka saláta
kertifűöntettel
Hozzávalók 4 személyre:
- 400 g kígyóuborka
- 4 közepes, kemény paradicsom
- 2 nagy fej lilahagyma
- 1 doboz konzerv csemegekukorica (280 g)
- 100 g fekete olívabogyó (kalamata)
- 2 gombóc (250 g) mozzarella
- Az öntethez:
- 6-8 szál petrezselyem
- 1-1 dús szál bazsalikom citromfű és oregano
- 6-8 friss tárkony- és mentalevél
- 12-15 gerezd dió
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 ek. majonéz
- 2,5 dl natúr joghurt
- 1 kk. méz
- só, bors
- 1-2 kk. citromlé
1. A zöldségeket megtíszítjuk, megmossuk. Az uborkát hámozatlanul vagy csíkosan-részlegesen meghámozva apró kockákra vágjuk. A paradicsomok szárcsonkját kiemeljük és vékony gerezdekre szeljük, a hagymákat felkarikázzuk. A kukoricát bő vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, az olívabogyókat és a mozzarellagombócokat kiemeljük a levükből, a mozzarellát az uborkához hasonló kockákra-darabokra aprítjuk.
2. Kisebb halmokat formálva, csinosan-tetszetősen nem túl mély tálra rendezzük az összes hozzávalót, gondosan letakarjuk, fogyasztásig a hűtőben tároljuk.
3. A öntethez a zöldfűszereket leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet, levélkéiket lecsipkedjük, kissé felaprózzuk. 1-2 gerezd kivételével hozzáadjuk a diót, a fokhagymát, a majonézt és a joghurtot, botmixerrel finom-bársonyos péppé pörgetjük. Mézzel, kevés sóval, frissen őrölt borssal és citromlével ízesítjük, tálkába szedjük, a félretett dióval díszítjük.
4. Tálaláskor a salátát 1-2 fűszerlevélkével díszítjük, de nem keverjük össze, hogy ki-ki kedve szerint vehessen az „alkotórészekből”, amelyet meglocsol majd az öntettel. Friss házikenyér, bagett, sokmagos péksütemény illik hozzá. Könnyű egytálsalátaként kínáljuk, de pompás előétel, köret is lehet.