LEVESEK > Levesek hús nélkül

Fotó: Hemző Károly
Mediterrán káposztaleves
sajtgaluskával
Hozzávalók 4 személyre:
- A sajtgaluskához:
- 60 g zsemlemorzsa
- 40 g reszelt parmezán sajt
- 40 g reszelt gouda sajt
- 1 tojás
- só, bors
- A leveshez:
- 1 közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 100 g zellergumó
- 1 karcsú póréhagyma
- 2 szál zellerzöldje
- 12-15 nagyobb bazsalikomlevél vagy 1 kk. szárított
- 400 g káposzta
- 1 ek. olaj
- 2 zöldségleveskocka
- 1 kk. csípős paprikakrém
- 1 doboz felaprózott paradicsom (kb. 400 g)
- 4-8 koktélparadicsom
1. Először a galuskamasszát készítjük el, mert pihennie kell: a zsemlemorzsát, a kétféle sajtot és a tojást összekeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, lefedjük, és 15-30 percig állni hagyjuk.
2. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A hagymát és a fokhagymát apró, a zellert 1x1 cm-es kockákra, a pórét és a zellerszárat vékony karikákra, a zellerzöldjét és a bazsalikomot (4 bóbita kivételével) finomra vágjuk. A káposztát vékony csíkokra szeljük.
3. A felforrósított olajban megfonnyasztjuk a hagymát, fokhagymát és a pórét, aztán rádobjuk a káposztát és a zellert, megszórjuk az elmorzsolt leveskockákkal, és felengedjük 1,2 liter vízzel. Frissen őrölt borssal és a paprikrémmel ízesítjük, fedő alatt, mérsékelt tűzön 10-12 percig, félpuhára főzzük. Hozzáadjuk a zellerszárat, a felaprózott zöldfűszereket, a paradicsomot levével együtt, ízlés szerint utánasózzuk, és fedő alatt puhára főzzük (további 10 perc).
4. Közben enyhén sós vagy leveskockával ízesített, szelíden forrdogáló, bő vízbe (két egymásba forgatott kiskanállal) apró galuskákat szaggatunk a masszából, és gyöngyöző forralásssal puhára főzzük (8-10 perc). Szűrőkanállal egyenesen átemeljük a kész levesbe, mélytányérokba szedjük, félbevágott koktélparadicsomokkal és a félretett bazsalikombóbitákkal díszítjük.
Megjegyzések:
A benne lévő zöldségek magas rosttartalma és szelíd vízhajtó hatása miatt (természetesen sajtgaluska nélkül) nagy támaszunk lehet a fogyókúrában, de folyamatos fogyasztása – éppen a fenti tulajdonságok miatt – nem ajánlatos.