2019. szeptember 20.
Friderika napja van

HÚSÉTELEK > Sertéshússal

A paradicsom és a zöldpaprika annyira összetartozó fogalmak a mai magyar konyhában, hogy szinte el sem tudnánk képzelni nélkülük ételeinket, nyári vacsoráinkat. Eredetileg az Újvilág ajándékai ők, de gyorsan elmagyarosodtak, mégpedig olyannyira, hogy például az illatos, lecsóba való, fehér húsú zöldpaprikát jellegzetesen magyar „találmányként” tisztelik az európai piacokon.


Fotó: Hemző Károly

Lecsós sertésborda

Hozzávalók 4 személyre:

  • 300 g paradicsom
  • 600 g zöldpaprika
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 80 g füstölt szalonna
  • 8 szelet kicsontozott sertésborda
  • só, bors
  • 2 ek. finomliszt
  • 1/2 dl olaj
  • 2 kk. édes-nemes pirospaprika
  • 1-2 szál petrezselyem

1. A paradicsomot és a zöldpaprikát megmossuk, a paradicsomot meghámozzuk és gerezdekre vágjuk. A paprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a hagymát finomra, a szalonnát apró kockákra vágjuk.

2. A hússzeleteket kissé kiverjük, meghintjük sóval, őrölt borssal és fátyolnyi liszttel. A felforrósított olajban mindkét oldalukat 3-3 percig, szép pirosra sütjük, majd kivesszük a zsiradékból.

3. Az olaj „tisztáját-tetejét” átöntjük egy nagyobb, tiszta lábasba. Megpirítjuk benne a szalonnát, rádobjuk a hagymát, aztán a pirospaprikát, az áttört fokhagymát és a paradicsomot, összeforraljuk. Hozzáadjuk a zöldpaprikát és az elősütött húst, majd félig lefedve az egészet puhára pároljuk, levét beforraljuk, végül utánasózzuk, frissen őrölt borssal ízesítjük (aki a csípőset szereti, még egy pici cseresznyepaprikát/ csípős paprikakrémet is adhat hozzá).

4. Kissé egymásra csúsztatva mélyebb tálba fektetjük a hússzeleteket, levével együtt köréjük szedjük a lecsót, és petrezselyemmel díszítve tálaljuk. Burgonyapüré, sós vízben főtt petrezselymes burgonya, párolt rizs, csuszatészta illik hozzá, de puliszkával is nagyon finom, mert édeskés ízével még jobban kihangsúlyozza az étel zamatát. Friss kenyér mindenképpen legyen az asztalon, hogy legyen mivel „kitunkolni” a szaftot.

Tippek:

– Ehhez az ételhez legalkalmasabb a vékony héjú, ún. lecsópaprika.
– Gazdagíthatjuk a lecsót 200-250 g felkarikázutt cukkinival is.
– Készíthetjük vékonyra szeletelt hátszínnel is.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

628 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 10 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 10 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Bakonyi
sertésborda

Esterházy-rostélyos

Húsos
lilahagymatorta

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Almás-sajtos
sertésborda

Tatárbifsztek

Hagymás rostélyos

Brassói
aprópecsenye

Kalocsai
töltött sertéscomb

Tésztában sült
húsvéti sonka

Diós fasírt
gyömbéres paprikával

Mexikói fasírt
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: