2019. szeptember 18.
Diána napja van

SÜTEMÉNYEK > Leveles tészták


Fotó: Hemző Károly

Alaprecept – Habroló

Hozzávalók 24 darabhoz:

  • 400 g mélyhűtött leveles tészta
  • finomliszt a nyújtáshoz
  • 1 kk. olaj
  • 24 fém habtölcsér
A
B
C
D

1. A tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni (kb. 1 óra). Két sütőlapot kibélelünk sütőpapírral. A fém habtölcséreket vékonyan átkenünk olajjal. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

2. A tésztát lisztezett deszkán kb. 3 mm vastag, 20x50 cm-es téglalapra nyújtjuk és 2 cm széles csíkokra vágjuk (A). Vékonyan átkenjük hideg vízzel (B), aztán a hegyüknél kezve és csiga-spirálvonalban haladva, kissé egymásra csúsztatva, egyenként feltekerjük a fém habtölcsérekre (C), végül könnyedén gurítunk néhányat rajtuk, hogy jól zárjanak a tésztaszélek (D).

3. A tésztatölcséreket-/rolókat a sütőlapokra sorakoztatjuk, és középső bordamagasságon 20 percig sütjük. 1-2 percig hűlni hagyjuk, majd – kesztyűs kézzel – finom csavarással kihúzzuk a formákat a tésztatölcsérekből-/rolókból, és hagyjuk őket egészen kihűlni. Ezután az egyes receptek szerint dolgozunk tovább.

Tippek:

Fém habtölcsér híján van egy rendkívül olcsó megoldás: összegyűjtjük az üres alufóliás kartonhengereket, éles-fűrészfogú késsel 3 azonos nagyságú darabra vágjuk, és betekerjük alufóliába – máris kész a forma (az alufólia-borítás szükség szerint többször cserélhető).

Változatok:

– A karamelles változat még finomabb, ropogósabb – ez úgy készül, hogy a feltekert tészta tetejét átkenjük hideg vízzel, belemártjuk tányérra szórt kristálycukorba, és cukros felükkel fölfelé ültetjük a sütőlapokra. 15 perc sütés után bekapcsoljuk a sütő grillprogramját, és aranybarna pirulásig sütjük a tésztát (mindössze néhány perc, vigyázat, könnyen megég!).
– A rolók tetejét tojássárgájával is megkenhetjük, ez esetben (ha édes a töltelék) csak porcukorral szoktuk megszórni.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra
+a tészta felengedési ideje

Energiatartalom:

70 kcal/darab

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tésztában sült
húsvéti sonka

Sütőtökös
rétes

Habcsókos parfétorta

Mákos-meggyes
rácsos

Diós-mákos
ikerkalács

Mákos túróhabtorta

Leveles
tepertős pogácsa

Sonkás-tökmagos
bukta

Spenótos pite

Csokoládés-
meggyes kocka

Kakaós csiga

Szilvakrémes habroló
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: