LEVESEK > Levesek hús nélkül

Fotó: Hemző Károly
Csípős kukoricaleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 2-3 cső tömör, zsenge kukorica
- 1 nagy, piros húsú paprika
- 1 póréhagyma
- 1 kis fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek. olaj
- 1/2 csípős paprika
- 2 húsleveskocka
- 1 ek. étkezési keményítő
- só, bors
- 2 dl főzőtejszín
- 1 paradicsom
- 4-5 szál petrezselyem
- néhány citromfűbóbita
1. A kukoricát megtisztítjuk, a csöveket félbetörjük, vágott felükkel vágódeszkára állítjuk, és levágjuk a torzsákról a szemeket. A zöldségeket megtisztítjuk, a paprikát apró kockákra, a póréhagymát karikákra, a hagymát finomra vágjuk.
2. Megfonnyasztjuk az olajban a hagymát, póréhagymát és az áttört fokhagymát. Hozzáadjuk a kukoricát, a piros húsú paprikát, a csípős paprikát és az elmorzsolt húsleveskockákat, felöntjük 1,3 liter vízzel, majd fedő alatt 25-30 percig főzzük.
3. Kiveszünk 4 evőkanálnyit a leves „sűrűjéből”, a többit botmixerrel darabosra turmixoljuk. 1 dl hideg vízben feloldjuk az étkezési keményítőt, a leveshez adjuk, ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk (eredetileg az étel alapíze meglehetősen csípős), végül belekeverjük a tejszínt, és összeforraljuk (2 perc).
4. Tálaláskor a levest mélytányérokba szedjük, tetejére halmozzuk a félretett darabos kukoricát-paprikát, végül az apróra felkockázott paradicsommal, a finomra vágott petrezselyemmel és citromfű- vagy egyéb zöldfűszerbóbitával díszítjük.
Tippek:
Készíthetjük 500 g mélyhűtött vagy 2 kis doboz leöblített csemegekukoricával is (töltőtömeg kb. 240 g/doboz) – ez utóbbit felhasználás előtt szűrőtálba csúsztatjuk, és hideg vízzel leöblítjük, a többi ugyanaz.