HALÉTELEK > Tengeri halak és a tenger gyümölcsei

Fotó: Hemző Károly
Halfilé tárkonyos
burgonyasalátával
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 egész (700-800 g/db) szálkamentes tengeri vagy édesvízi hal (mélyhűtött)
- 1 citrom leve
- só, bors
- 4 ek. finomliszt
- olaj a sütéshez
- A körethez:
- 600 g burgonya
- 1 közepes fej lilahagyma
- 2-3 ek. tárkonyos borecet (5%-os)
- 100 g zöldborsó (tisztított/mélyhűtött)
- 100 g majonéz
- 2 dl joghurt
- 1 kis csokor petrezselyem
- 4 közepes paradicsom
- 4-8 szál snidling
1. A halakat szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni, majd fél órára bedörzsöljük citromlével.
2. A körethez a burgonyát héjában megfőzzük, leszűrjük, meghámozzuk, és hagyjuk kihűlni.
A lilahagymát megtisztítjuk, vékonyan felkarikázzuk, meghintjük egy kevés sóval és a tárkonyecettel. A zöldborsót (fagyos állapotban) 1-2 ek. vízzel puhára pároljuk, alaposan lecsepegtetjük.
2. Elkeverjük a majonézt a joghurttal, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet, a hagymát levével együtt, a zöldborsót, és egyenesen belekarikázzuk a burgonyát. Utánasózzuk, frissen őrölt borssal illatosítjuk, végül csinos tálba szedjük.
4. A halakat szárazra töröljük, meghintjük sóval, borssal, aztán lisztbe forgatjuk, és 1 ujjnyi felforrósított olajban, mérsékelt tűzön mindkét oldalukat pirosra sütjük (6-8 perc).
5. Papírkendőre emelve felitatjuk róluk az olajat, fejüket, farkukat, gerincüket (ha vastag a bőrük, azt is) eltávolítjuk, azaz 4 filére bontjuk, majd lapos tálra fektetjük. Paradicsomkarikákkal, apróra vágott snidlinggel díszítjük, és a burgonyasaláta kíséretében tálaljuk. Hidegen is finom!
Tippek:
Ha majonéz helyett egyszerűen (görög) joghurttal készítjük a burgonyasalátát, adagonként kb. 300 kalóriát takaríthatunk meg!
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor
Elkészítési idő:
50 perc
+ a hal felengedési ideje
Energiatartalom:
698 kcal/adag
Nehézségi fok: