TÉSZTAÉTELEK > Tészták hús nélkül

Fotó: Hemző Károly
Cukkinis-gombás metélt
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 nagy csokor újhagyma
- 2 kisebb cukkini (300 g)
- 250 g sampinyon gomba
- 1/2 piros húsú paprika
- 1/2 csípős paprika
- 4-5 friss zsályalevél
- 4-5 szál petrezselyem
- 50 g bacon vagy füstölt, húsos szalonna
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 500 g hosszúmetélt
- 4 ek. (classico) olívaolaj
1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A hagymákat (egy keveset a zöldjükből is) és a cukkinikat vékonyan felkarikázzuk, a gombákat félbe-negyedbe vágjuk és felszeleteljük. A kétféle paprikát kicsumázzuk, magjaikat-ereiket eltávolítjuk, apróra felkockázzuk. A zsályát és a petrezselymet leöblítjük, leveleiket külön-külön finomra vágjuk.
2. A szalonnát vékony csíkokra szeljük, mérsékelt tűzön megsütjük. Rádobjuk a hagymát, az áttört fokhagymát és a zsályát, 1 percig élénk tűzön pirítjuk. Hozzáadjuk a gombát, a cukkinit, a kétféle paprikát, és folyamatosan keverve-rázogatva további 3-4 percig pirítjuk. Sózzuk, frissen őrölt borssal ízesítjük, végül belekeverjük a petrezselymet, lefedjük, és melegen tartjuk.
3. Enyhén sós, bő vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, mélyebb tálba csúsztatjuk, és azonnal meglocsoljuk az olívaolajjal. Hozzáadjuk a zöldséges ragu felét, lazán összekeverjük, arányosan elosztva 4 mélytányérba szedjük (vagy a tálban hagyjuk), tetejére púpozzuk a maradék ragut, és azonnal tálaljuk. Frissen reszelt parmezán vagy érlelt juhsajtot kínálunk hozzá.
Italajánlat:
Könnyű fehér- vagy vörösbor, rozé, sör