2019. július 17.
Endre, Elek napja van

LEVESEK > Krémlevesek


Fotó: Hemző Károly

Hideg uborkaleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 csokor újhagyma
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 400 g kígyóuborka
  • 1 nagy csokor kapor
  • 2 ek. olaj
  • 1 ek. zöldséges ételízesítő
  • 2,5 dl tej
  • 2 dl+4 kk. tejföl
  • 2 csapott ek. rizsliszt
  • só, bors
  • szerecsendió
  • 1-2 ek. citromlé
  • 1 szelet piros húsú paprika
  • 1 szál bazsalikom

1. A kétféle hagymát és a fokhagymát megtiszítjuk, az újhagymát 10-12 cm-es zöldjével együtt felkarikázzuk, a hagymát finomra aprítjuk. Az uborkát részben-csíkosan meghámozzuk, 2 vastagabb szeletet félreteszünk a díszítéshez, a többit felkockázzuk. A kaprot finomra vágjuk.

2. Megfonnyasztjuk a felforrósított olajban a kétféle hagymát, hozzáadjuk a kaprot, az áttört fokhagymát és az uborkát. Megszórjuk az ételízesítővel, felöntjük a tejjel és 1 liter hideg vízzel, majd félig lefedve 25-30 percig főzzük, végül botmixerrel péppé turmixoljuk.

3. 2 dl tejfölben eldolgozzuk a rizslisztet, a leveshez adjuk, 2-3 percig forraljuk. Ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk, 1 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval és citromlével ízesítjük. Hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük, lefedjük, majd 3-4 órára hidegre tesszük.

4. Tálaláskor a félretett uborkaszeleteket és a paprikát apróra felkockázzuk. A levest tányérokba szedjük, tetejüket 1-1 kk. tejföllel cirmosítjuk, az uborka- és paprikakockákkal, valamint bazsalikomlevélkékkel vagy kaporral díszítjük.

Tippek:

– Külön tálkában (hogy el ne ázzanak) fokhagymával illatosított olívaolajban pirított zsemlekockákat kínálhatunk hozzá.
– Tetejét megszórhatjuk tojásmimózával, azaz kemény tojás reszelt sárgájával is.

Kategóriák:

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

50 perc

Energiatartalom:

308 kcal/1 adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Svájci sajtleves

Zöldspárgakrémleves
sonkagaluskával

Zellerkrémleves
lazaccal

Rokfortos újhagymaleves
habgaluskával

Pórékrémleves retekkel,
tojásmimózával

Részeges
gesztenyekrémleves

Kertifűleves
húsgombóccal

Currys karfiolkrémleves

Joghurtos
sütőtökkrémleves

Zöldségkrémleves

Céklakrémleves
palacsintametélttel

Gyömbéres
sütőtökleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: