2019. szeptember 18.
Diána napja van

JÓ TUDNI


Fotó: Hemző Károly

A pulykamell kötözése

A
B
C
D

1. A receptnek megfelelő kisebb-nagyobb pulykamellet löblítjük – ha szükségünk van a bőrére, annak épségére ügyelve óvatosan lefejtjük (A), fél órára kissé besózzuk.

2. A húst munkalapra helyezzük, fehér, vékony zsineggel, nagyobb hurkokat képezve sonkaszerűen megkötözzük (B), (C), hogy majd szép szabályos szeleteket kapjunk. Ezután megfordítjuk a húsdarabot és a másik oldalán is áthúzzuk-áthurkoljuk a zsineget a már meglévő zsineggyűrűn (D). A zsineg két végét rögzítjük, de nem hurkoljuk át a szemben lévő oldalra, mert sütés-főzés közben összerántja a „beszorított” húsdarabot.

3. Ezután az egyes receptek szerint dolgozunk vele tovább.

Fontos:

– Minél kisebb a húsdarab, annál könnyebben kiszárad a sütőben, ezért érdemes eleve nagyobb darabot sütni – később hideg sültként vagy szeletben, a pecsenyealjban átforrósítva, főzelék feltéteként biztosan elfogy!
– A pulykamell semleges, szelíd ízű, jót tesz neki, ha a sütőedénybe egy kevés félszáraz fehérbort öntünk alá (a tetejére némi olajat) és jócskán dobunk mellé fokhagymát és gerezdekre szelt hagymát (főkép), sőt, 1-2 ágacska rozmaringot vagy kakukkfüvet is befűzhetünk a kötözőzsineg alá.

Tippek:

A pulykamell sovány hús, könnyen kiszárad, és úgy nem jó! Ezért, ha a recept nem szól másképpen, célszerű megspékelni szalonnával (és fokhagymával), esetleg visszateríteni rá a lefejtett bőrt, illetve sűrűn, kissé egymásra csúsztatva betakarni baconszeletekkel. Az is jó módszer és nagyon finom, ha betapasztjuk zsiradékból, fűszerekből, puha kenyérmorzsából gyúrt masszával, amely majd ropogós kéreggé sül a tetején.

Kategóriák:

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

20 perc

Energiatartalom:

110 kcal/100 gramm

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Kemény tojás főzése

A tojáshabról

A pezsgőről

A citrusfélék tisztítása,
kifilézése és fogyasztása

Karácsonyi előkészületek

A leveles salátákról

A farsangi fánkról –
alaprecept

A birsalmáról

Tudnivalók a
karácsonyi sütéshez

A padlizsán
tisztítása, előkészítése

A sütőtök tisztítása
és előkészítése

A gesztenye főzése
és sütése
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: