2019. november 13.
Szilvia napja van

SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Egyéb kevert tészták

A kevert tésztának számtalan változata van, a hozzávalók aránya is gyakran eltérő, ezért mindenkor az egyes receptek előírásait tanácsos követni. Ez itt a klasszikus, úgynevezett egyensúlytészta receptje, amelyhez a tojás súlyával azonos mennyiségű zsiradék, cukor és liszt szükséges. Egyszerű, könnyen elkészíthető, olcsó, finom és könnyű sütemény. Kezdő háziasszonyok is bátran próbálkozhatnak vele – mindössze egy kis figyelmet igényel!

Fotó: Hemző Károly

Alaprecept – Egyensúlytészta

Hozzávalók egy 20x30 cm-es tepsihez vagy 1,5 literes sütőformához:

  • 4 közepes tojás (kb. 60 g/darab)
  • 1 csipet só
  • 250 g porcukor
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 250 g vaj/margarin
  • 1 biocitrom
  • 250 g. finomliszt
A
B
C
D

1. A hozzávalókat 2 órával a sütés kezdete előtt szobahőmérsékletű helyre tesszük – ez a siker egyik titka.

2. A tepsit/sütőformát kibéleljük sütőpapírral vagy a teljes mennyiségből elvett lágy vajjal/margarinnal vékonyan kikenjük, és megszórjuk liszttel. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

3. A tojásokat gondosan megmossuk, kettéválasztjuk, a fehérjéket 1 csipet sóval kemény habbá verjük, majd 2-3 részletben hozzáadjuk a porcukor felét, és egészen kemény, fényes habbá verjük. A maradék porcukrot, a vaníliás cukrot és a lágy vajat/margarint keverőtálba tesszük, robotgéppel 3-4 percig, fehérre-habosra keverjük, végül belereszeljük a gondosan megmosott, szárazra törölt citrom héját (A). Egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, és mindegyikkel alaposan kikeverjük.

4. Lyukas fakanállal lazán belekeverünk a tojáskrémbe 2 evőkanál habot, majd 2-3 részletben a maradékot úgy, hogy a lisztet mindig a hab tetejére szitáljuk (B). O betűt formáló, laza, széles mozdulatokkal dolgozunk, hogy a hab össze ne törjön.

5. A masszához adjuk az egyes receptekben megadott további hozzávalókat-finomságokat (rum, mazsola, friss vagy cukrozott gyümölcsök, csokoládédarabkák, kakaó, fűszerek, stb.) (C), az előkészített tepsibe/formába simítjuk (D), megszórjuk az előírt mennyiségű és fajtájú gyümölccsel (főkép), majd a javasolt ideig, mintegy 30-50 percig sütjük (tűpróba!).

6. A megsült tésztát 10 percig a formában pihentetjük, aztán rácsra borítjuk-csúsztatjuk, és hagyjuk egészen kihűlni (kb. 1 óra), csak azután szeleteljük vagy dolgozunk vele tovább.

Fontos:

– Hogy kevesebbet kelljen mosogatni, célszerű előbb a tojásfehérjéket felverni, és csak azután kikeverni a zsiradékot a tojássárgákkal, ugyanis ha fordított sorrendet választunk, a habverőt gondosan el kell mosni, mielőtt a hab felveréséhez fognánk, mert ha szemernyi zsiradék is marad rajta (és a keverőtálon!), egyszerűen nem verődik fel a hab!
– Ha nagyok a tojások, eggyel kevesebb is elegendő, de legjobb, ha megmérjük őket, és hozzájuk igazítjuk a többi hozzávaló mennyiségét. A sok, illetve több tojástól nem lesz finomabb a tészta, de könnyen megeshet, hogy eltolódik a tojás-liszt arány, és süteményünk felfújtként fog viselkedni, azaz szép magasra feljön, de a sütőből kivéve hamarosan összeesik - különösen a piskótáknál gyakori eset!
– A tésztának akkor ideális a sűrűsége, ha a fakanálról vagy habverőről nem folyik le egykönnyen, szinte csak lerázni lehet. Ha ennél hígabbnak találjuk a masszát, 1-2 ek. lisztet keverünk hozzá; ha ennél sűrűbb, 2-3 ek., illetve minden esetben apránként, kis mennyiségben hozzáadott tejjel hígítjuk.
– Nem száll le a tészta aljára a (vízben vagy alkoholfélében megáztatott) mazsola, cukrozott gyümölcs, ha a teljes mennyiségből elvett 1-2 ek. liszttel megszórjuk. Szűrőkanálban lerázzuk róla a fölösleget, de a felhasznált lisztet is a masszához adjuk.

Tippek:

– Ha sok a masszába kevert finomság, a tojásokon kívül általában egy kevés sütőporral vagy élesztővel is „rásegíthetünk”. A sütőporos tésztát – a megadott hőfokra előmelegített (!) sütőben – mihamarabb sütni kell, mert amint nedvességgel találkozik a sütőpor, azonnal dolgozni kezd. Ha a sütő „lekési” a tésztát, az nem jön fel, szalonnás és lapos lesz!
– A kész sütemény – nagyobb darabokban/negyedekben, gondosan becsomagolva – remekül bírja a mélyhűtőt (a gyümölcsös is!). Fogyasztás előtt néhány órával szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni, tetszés szerinti formára vágjuk, és megszórjuk porcukorral.

Változatok:

– Aszerint, hogy mivel gazdagítottuk a masszát, fogyaszthatjuk „simán”, esetleg cukor- vagy csokoládémázzal bevonva.
– Ha a tésztához friss gyümölcsöt adunk, tálalás előtt általában fahéjas vagy vaníliás porcukorral szórjuk meg a tetejét.
– Ha a masszában nincsen semmilyen „adalék”, a tésztát két lapra vághatjuk, megkenhetjük lekvárral vagy különféle krémekkel.
– Koleszterinszint-, illetve pénztárcakímélő változat, ha 4 helyett 2 tojással készítjük, a liszthez 1 kk. sütőport keverünk, a masszához pedig kb. 1 dl tejet adunk.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

3910 kcal/teljes mennyiség

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 12 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 12 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sárgabarackos-
áfonyás pite

Kakaós-túrós
kocka

Habcsókos parfétorta

Mandulás gyümölcskenyér

Diós-mákos bejgli

Tésztában sült
húsvéti sonka

Kakaós csiga

Leveles
tepertős pogácsa

Márványszelet

Spenótos pite

Fűszeres-almás
szelet

Csokoládés-
meggyes kocka
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: