2020. április 4.
Izidor napja van

EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok


Fotó: Hemző Károly

Magyaros
rakott krumpli

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg krumpli
  • 6 tojás
  • 100 g füstölt, paprikás kolbász
  • diónyi vaj/margarin
  • 5 dl tejföl
  • 100 g húsos, füstölt szalonna

1. A krumplit héjában megfőzzük, még melegen meghámozzuk, hagyjuk kihűlni. Közben a tojásokat erősen sós vízben keményre főzzük (10 perc), hideg vízben lehűtjük, meghámozzuk, felkarikázzuk vagy elnegyedeljük. A kolbászt karikákra vágjuk.

2. Kikenünk vajjal/margarinnal egy tűzálló tálat, az aljára karikázzuk a krumpli felét, kissé megsózzuk, lazán összekeverjük, elsimítjuk. Tetejére rendezzük a tojást és a kolbászkarikákat, megkenjük a tejföl felével. Felkarikázzuk a maradék krumplit is, és kissé egymásra csúsztatva a tetejére rendezzük. Megsózzuk, egyenletesen bevonjuk a maradék tejföllel, végül a tetejére göndörítjük-kócosítjuk a szalonnaszeleteket.

3. Előmelegített, forró sütőben (200 °C) addig sütjük, amíg a tejföl és a szalonna aranybarnára nem pirul (35-40 perc). Vegyes idénysalátával vagy ecetes savanyúsággal tálaljuk.

Tippek:

– Akár előző nap is lerakhatjuk a krumplit (a maradék tejfölt és a szalonnát csak sütéskor tesszük a tetejére), gondosan letakarva a hűtőszekrényben tároljuk. Ha cserép- vagy tűzálló üvegtálat használunk, hideg sütőben kezdjük a sütést, mert az a hirtelen hőkülönbségtől elpattanhat! A sütési idő így kb. 20 perccel hosszabb!
– Kolbász helyett készíthetjük maradék húsfélékkel (sült hússal, sonkával, virslivel), gazdagíthatjuk szálasra reszelt (füstölt) sajttal is, amelyet azonban célszerű elkeverni a tejfölben.

Italajánlat:

Félszáraz fehér- vagy vörösbor, rozé, sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

738 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 18 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 18 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos
rakott krumpli

Káposztás
palacsinta

Spenótos
palacsintatorta

Paradicsomos
rakott cukkini

Ájult imám, avagy
fahéjas töltött padlizsán

Szalonnás-zöldborsós
újkrumpli

Csészében sült
cukkinis krumplileves

Hagymás krumpli
snidlinges tejföllel

Dinnyés-zöldbabos
krumplisaláta

Kenyértorta
pizzasütő módra

Tésztával töltött
padlizsán

Sonkás-gombás töltött kel
paradicsommártásban
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: