2019. szeptember 20.
Friderika napja van

EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok

A muszaka műfaji kategória – Délkelet-Európában ezen a néven emlegetnek minden olyan egytálételt, amely egy- vagy többféle zöldséggel, gyakran darált (főleg birka-) hússal rétegezve, besamellel vagy tojásos tejföllel megöntözve, általában juh- vagy kecskesajttal gazdagítva, a sütőben készül. Ez a klasszikus görög változat.

Fotó: Hemző Károly

Görög muszaka

Hozzávalók 6 személyre:

  • 800 g padlizsán
  • só, bors
  • 500 g burgonya
  • 500 g paradicsom
  • 2 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2-3 szál friss vagy 1 kk. morzsolt  oregánó
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2+1 ek. olaj + a sütéshez
  • 500 g darált hús (marha vagy bárány)
  • 1 ek. paradicsompüré
  • 1 kk. kristálycukor
  • 1/2 kk. őrölt fahéj
  • 1,5 dl száraz fehérbor vagy vermut
  • 1+3 tojás
  • 150 g reszelt gouda vagy juhsajt
  • 40 g vaj/margarin
  • 40 g finomliszt
  • 4 dl tej
  • 3 tojás
  • szerecsendió
  • 1-2 bazsalikombóbita

1.  A padlizsánokat megmossuk, szárukat leválasztjuk, hámozatlanul 1/2 cm vastagon felkarikázzuk, 1 órára erősen besózzuk, hogy kesernyés levüket kidobják. A burgonyát héjában megfőzzük, leszűrjük, kissé hűlni hagyjuk, meghámozzuk. A paradicsomokat megmossuk, domború felükön keresztirányban bemetsszük a héjukat, 1-2 percre forró, majd hideg vízbe merítjük, héjukat könnyedén lehúzzuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a hagymát finomra vágjuk. Az oreganót és a petrezselymet leöblítjük, levélkéiket lecsipkedjük és felaprózzuk.

2. Megfonnyasztjuk 2 ek. olajban a hagymát és az áttört fokhagymát, rádobjuk a darált húst, élénk tűzön morzsásra pirítjuk (5 perc). Hozzáadjuk a paradicsompürét, a cukrot, a fahéjat, a bort és a zöldfűszereket. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, élénk tűzön, fedő nélkül 10 percig pirítjuk, levét teljesen elfőzzük. Hagyjuk kihűlni, aztán összedolgozzuk 1 tojással és a sajt felével.

3. A besamelhez sárgára pirítjuk a vajban/margarinban a lisztet, simára keverjük a tejjel, mérsékelt tűzön, sűrűsödésig főzzük, langyosra hűtjük. A maradék 3 tojást kettéválasztjuk, a sárgákat a besamelhez keverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk, végül hozzáadjuk a maradék sajtot.

4. A 3 tojásfehérjét 1 csipet sóval félkemény habbá verjük. A padlizsánszeleteket leöblítjük, alaposan kinyomkodjuk, beleforgatjuk a tojáshabba (így kevésbé szívják meg magukat olajjal), lecsepegtetjük, forró olajban, több részletben kisütjük, végül papírkendőre terítjük.

5. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. 1 ek. olajjal kikenünk egy közepes méretű, mélyebb tűzálló tálat. Aljára karikázzuk a burgonyát, megsózzuk, beterítjük a padlizsán felével, rásimítjuk a húsragut, elkenjük rajta a besamel felét, aztán a maradék padlizsán, a felkarikázott paradicsom, végül a maradék besamel következik. A forró sütőben 45-50 percig, szép pirosra sütjük. Tálalás előtt 5-8 percig hűlni hagyjuk, bazsalikommal díszítjük, és nagyobb kockákra bontva-vágva kínáljuk.

Italajánlat:

Könnyű fehér- vagy vörösbor, rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc

Energiatartalom:

742 kcal/1 adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 15 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 15 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos
rakott krumpli

Marinált zöldségek

Tarka saláta
kertifűöntettel

Spenótos
palacsintatorta

Káposztás
palacsinta

Kenyértorta
pizzasütő módra

Tésztával töltött
padlizsán

Mediterrán saláta

Ájult imám, avagy
fahéjas töltött padlizsán

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Fetás-diós
padlizsánkrém

Padlizsánkrémmel
töltött paprika
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: