LEVESEK > Gyümölcslevesek

Fotó: Hemző Károly
Hideg dinnyeleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 250 g érett nektarin vagy őszibarack
- 4 ek. citromlé
- 1/2 sárga húsú sárgadinnye (400 g)
- 1/2 kg görögdinnye
- 5 dl édeskés, muskotályos fehérbor
- 4 ek. méz
- 2 csipet őrölt fahéj
- 1 púpozott ek. étkezési keményítő
- néhány mentalevél
1. A nektarinokat/őszibarackokat megmossuk, meghámozzuk, félbevágjuk, kimagozzuk, felaprózzuk, azonnal meglocsoljuk a citromlével, hogy meg ne barnuljanak. A sárgadinnyéket felvágatlanul megmossuk, megtörölgetjük, félbevágjuk, magjaikat és szakállkájukat eltávolítjuk (1/2-1/2 sárgadinnyét folpackba csomagolva eltesszünk a hűtőbe, majd más alkalommal elfogyasztjuk). A görögdinnye héját nedves kendővel megtöröljük, magjait – amennyire lehet – kiemeljük.
2. A dinnyék húsából karalábévájóval összesen 28-30 golyót formálunk, félretesszük a díszítéshez. A maradék dinnyehúst evőkanállal kivájjuk, majd a borral, a mézzel és a fahéjjal együtt a sárgabarackhoz keverjük. Fedő alatt, mérsékelt tűzön 15 percig forraljuk, végül péppé turmixoljuk.
3. Az étkezési keményítőt 2 ek. hideg vízzel simára keverjük, a leveshez adjuk, és éppen csak felforraljuk. Hideg vízbe állítva kihűtjük, azután lefedjük, és 3 órára betesszük a hűtőszekrénybe.
4. Tálaláskor erőleveses-csészékbe vagy mély üvegtálkákba szedjük a levest, arányosan elosztva beletesszük a dinnyegolyókat, és mentalevélkékkel díszítve kínáljuk. Külön tálkában vaníliás cukorral ízesített tejszínhabot adhatunk hozzá.
Elkészítési idő:
35 perc
+3 óra hűlési idő
Energiatartalom:
289 kcal/adag
Nehézségi fok: