SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Egytálsaláták

Fotó: Hemző Károly
Olasz tésztasaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 padlizsán (200 g)
- só, bors
- 600 g paradicsom
- 150 g cukkini
- 1 közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4+2 ek. (classico) olívaolaj
- 1/2 kk. szárított oregánó
- 12-15 bazsalikomlevél
- 1 ágacska rozmaring (10 cm-es)
- 320 g penne (tollhegytészta)
- 150 g mozzarella
- 8-10 olajos ringli
1. A padlizsánt meghámozzuk, apróra felkockázzuk, 15-20 percre erősen besózzuk, majd leöblítjük, és alaposan kinyomkodjuk belőle a vizet. Közben a paradicsomokat meghámozzuk, magjaikat, levüket eltávolítjuk, húsukat apróra felkockázzuk, 2 evőkanálnyit félreteszünk a díszítéshez. A cukkinit hámozatlanul 1x1 cm-es kockákra vágjuk.
2. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, felaprózzuk, majd 4 ek. felforrósított olívaolajban megfonnyasztjuk. Rádobjuk a padlizsánt és a cukkinit, élénk tűzön 1 percig pirítjuk, aztán hozzáadjuk a paradicsomot, az oreganót, (néhány bóbita kivételével) a finomra vágott bazsalikomot és rozmaringot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, félig lefedve 10 percig főzzük, hagyjuk langyosra hűlni.
3. A tésztát enyhén sós, bő vízben kifőzzük, leszűrjük, meglocsoljuk 2 ek. olívaolajjal. Tálcára terítve hagyjuk kihűlni, azután mélyebb tálba tesszük, lazán összekeverjük a zöldségraguval, tetejét megszórjuk a felkockázott mozzarellával, az eltördelt ringlivel és a félretett, nyers paradicsommal. Bazsalikommal díszítve, hidegen, de nem behűtve tálaljuk.
Italajánlat:
Könnyű vörösbor vagy rozé