SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták

Fotó: Hemző Károly
Zöldbabos-paradicsomos
krumplisaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 4-5 szál (új) lilahagyma
- 1 kis fej főzőhagyma
- 1+2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1 ek. citromlé
- 500 g krumpli
- 400 g zöldbab (mélyhűtött)
- 2 szál borsikafű
- 400 g paradicsom
- 6-8 salátalevél
- 4-6 bazsalikomlevél
- Az öntethez:
- 2 ek. almaecet
- 1 ek. szójaszósz
- 6 ek. (extra vergine) olívaolaj
1. A hagymaféléket és a fokhagymát meghámozzuk, az újhagymát felkarikázzuk, meghintjük 1/2 kk. sóval és a citromlével. A krumplit héjában megfőzzük, leszűrjük, meghámozzuk, hagyjuk kihűlni. A zöldbabot megtisztítjuk, 3-4 cm-es rézsútos darabokra vágjuk, enyhén sós vízben, a főzőhagymával, 1 gerezd fokhagymával és a leöblített borsikafűvel együtt puhára főzzük. Jéghideg vízbe szedve lehűtjük, alaposan lecsepegtetjük.
2. A paradicsomot leöblítjük, gerezdekre vágjuk. A salátaleveleket és a bazsalikomot megmossuk, kicentrifugázzuk vagy szárazra lapogatjuk. A salátát falatnyi darabkákra tépkedjük, és nem túl mély tál aljára terítjük. A krumplit kisebb kockákra-karikákra aprózzuk, majd a zöldbabbal együtt lazán a hagymához keverjük, a salátaágyra terítjük, végül tetejére rendezzük a paradicsomgerezdeket.
3. Az öntethez az almaecetet simára keverjük ízlés szerint sóval, frissen őrölt borssal, a maradék 2 gerezd áttört fokhagymával, a szójaszósszal és az olívaolajjal, majd megöntözzük vele a salátát, és a bazsalikommal díszítve tálaljuk. Grillezett, hirtelensült húsokhoz, könnyű egytálételként kínáljuk. Sokfüves joghurtöntettel is pompás!
Fontos:
Ha mélyhűtött zöldbabból készítjük, azt fagyos állapotban dobjuk a forrásban lévő főzővízbe, a többi ugyanaz.