2019. október 24.
Salamon napja van

HÚSÉTELEK > Sertéshússal


Fotó: Hemző Károly

Cukkinis sertésrolád

Hozzávalók 16 szelethez:

  • 1,5 kg csontos sertéskaraj egyben (1,2 kg kicsontozva)
  • só, bors
  • 1+2 közepes fej hagyma
  • 1+2 ek. olaj
  • 1/2 piros húsú paprika
  • 2 tojás
  • 2 kisebb cukkini
  • 4 szelet sonka vagy fehérpecsenye
  • 6 szelet bacon
  • 2 fej fokhagyma
  • 1 dl száraz fehérbor
A
B
C
D
E
F

1. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, vágólapra fektetjük, és hosszú pengéjű késsel kivágjuk „csontbölcsőből” (A) (a csontból és sok zöldségből pompás levest főzhetünk). A hús alsó harmadát a „túloldalig” felvágjuk anélkül, hogy egészen átvágnák. A vastagabb húsdarabot kihajtjuk, és az előbbi módon ismét kettévágjuk. Folpack alatt kissé kiverjük, majd meghintjük sóval és frissen őrölt borssal.

2. A hagymákat meghámozzuk, egyet finomra vágunk, és megfonnyasztunk 1 ek. olajban. A paprikát apróra felkockázzuk, majd a hagymára dobjuk. A tojásokat egy kevés sóval és borssal kissé felverjük, a hagymás alaphoz adjuk, éppen csak rezgősre sütjük, és azonnal a húslap rövidebb oldalának felére kenjük-simítjuk (B).

3. A cukkinikat megmossuk, két végüket levágjuk, vágott felületüket összeillesztve a rántotta közepére fektetjük, a szabadon maradt húsrészt pedig betakarjuk a kissé egymásra csúsztatott sonkaszeletekkel. A rántottás rész felől indulva szorosan feltekerjük a húslapot (C), két végét fehér cérnával sűrűn bevarrjuk, majd sonkaszerűen megkötözzük (D).

4. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, körbepirítjuk benne a húst (E), majd áttesszük egy mélyebb sütőedénybe, és leöntjük a forró olajjal. Mellédobjuk a karcsú gerezdekre vágott maradék 2 hagymát, a félbevágott fokhagymafejeket, tetejét betakarjuk a baconszeletekkel (F). Aláöntjük a bort, lefedjük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 1 órán át pároljuk.

5. A megpuhult hús tetejéről félrehúzzuk a szalonnát, fedő nélkül, a pecsenyelével locsolgatva aranybarnára sütjük (további 20-25 perc). Kissé hűlni hagyjuk, majd lehántjuk a róla a zsineget, 1/2 cm vastag szeletekre vágjuk, és saláta- vagy petrezselyemlevélkékkel díszítve kínáljuk. Párolt vegyes zöldség, sült burgonya, idénysaláta illik hozzá. Hidegen, vékonyra szeletelve vendégvárónak is pompás!

Megjegyzések:

Kisebb darab húsból nem érdemes készíteni, mert nagyon kiszárad sülés közben!

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé, illetve sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc

Energiatartalom:

219 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótkrémmel
töltött tojás

Tavaszi vegyes saláta
korallöntettel

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Csípős paprikakrém és
fokhagymás spenótkrém

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Sonkás és
sajtos roló

Diós-mozzarellás
céklasaláta

Töltött tojás-
változatok

Paprikás-tojásos
burgonyasaláta

Gazdag rizssaláta
tojással

Mimóza
tojássaláta

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: