HÚSÉTELEK > Sertéshússal

Fotó: Hemző Károly
Cukkinis sertésrolád
Hozzávalók 16 szelethez:
- 1,5 kg csontos sertéskaraj egyben (1,2 kg kicsontozva)
- só, bors
- 1+2 közepes fej hagyma
- 1+2 ek. olaj
- 1/2 piros húsú paprika
- 2 tojás
- 2 kisebb cukkini
- 4 szelet sonka vagy fehérpecsenye
- 6 szelet bacon
- 2 fej fokhagyma
- 1 dl száraz fehérbor







1. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, vágólapra fektetjük, és hosszú pengéjű késsel kivágjuk „csontbölcsőből” (A) (a csontból és sok zöldségből pompás levest főzhetünk). A hús alsó harmadát a „túloldalig” felvágjuk anélkül, hogy egészen átvágnák. A vastagabb húsdarabot kihajtjuk, és az előbbi módon ismét kettévágjuk. Folpack alatt kissé kiverjük, majd meghintjük sóval és frissen őrölt borssal.
2. A hagymákat meghámozzuk, egyet finomra vágunk, és megfonnyasztunk 1 ek. olajban. A paprikát apróra felkockázzuk, majd a hagymára dobjuk. A tojásokat egy kevés sóval és borssal kissé felverjük, a hagymás alaphoz adjuk, éppen csak rezgősre sütjük, és azonnal a húslap rövidebb oldalának felére kenjük-simítjuk (B).
3. A cukkinikat megmossuk, két végüket levágjuk, vágott felületüket összeillesztve a rántotta közepére fektetjük, a szabadon maradt húsrészt pedig betakarjuk a kissé egymásra csúsztatott sonkaszeletekkel. A rántottás rész felől indulva szorosan feltekerjük a húslapot (C), két végét fehér cérnával sűrűn bevarrjuk, majd sonkaszerűen megkötözzük (D).
4. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, körbepirítjuk benne a húst (E), majd áttesszük egy mélyebb sütőedénybe, és leöntjük a forró olajjal. Mellédobjuk a karcsú gerezdekre vágott maradék 2 hagymát, a félbevágott fokhagymafejeket, tetejét betakarjuk a baconszeletekkel (F). Aláöntjük a bort, lefedjük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 1 órán át pároljuk.
5. A megpuhult hús tetejéről félrehúzzuk a szalonnát, fedő nélkül, a pecsenyelével locsolgatva aranybarnára sütjük (további 20-25 perc). Kissé hűlni hagyjuk, majd lehántjuk a róla a zsineget, 1/2 cm vastag szeletekre vágjuk, és saláta- vagy petrezselyemlevélkékkel díszítve kínáljuk. Párolt vegyes zöldség, sült burgonya, idénysaláta illik hozzá. Hidegen, vékonyra szeletelve vendégvárónak is pompás!
Megjegyzések:
Kisebb darab húsból nem érdemes készíteni, mert nagyon kiszárad sülés közben!
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé, illetve sör