DESSZERTEK > Kanalas édességek > Pudingok és zselék

Fotó: Hemző Károly
Nektarinos
csokoládépuding
Hozzávalók 4 kehelyhez:
- 1 tasak csokoládés pudingpor
- 1/2 liter tej
- 2 ek. kakaópor
- 3+2 ek. porcukor
- 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
- 500 g nektarin
- 1/2 citrom leve
- 5 ek. őszibaracklikőr vagy -vodka
- 1,5 dl tejszín
- 4-8 fürt piros ribizli
- 4 ribizlilevélke vagy citromfűbóbita
1. A pudingport simára keverjük a teljes mennyiségből elvett 5 ek. hideg tejjel. A kakaót és 3 ek. cukrot ugyancsak simára keverünk 8-10 ek. hideg tejjel, majd folyamatosan keverve a pudingos tejhez adjuk. A maradék tejet felforraljuk, apránként hozzáöntjük a pudingos-kakaós tejet, és szelíd tűzön, folyamatosan keverve besűrítjük (1 perc). Beleolvasztjuk a vaníliás cukrot, néhány percig hűlni hagyjuk, aztán arányosan elosztva 4 szépséges, karcsú, talpas pohárba vagy kehelybe szedjük. Hagyjuk kihűlni, aztán letakarjuk, és legalább 2 órára behűtjük.
2. Tálalás előtt 1 órával a nektarinokat megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, 4 vékony gerezd kivételével felaprózzuk. Az átszűrt citromlét, az őszibaracklikőrt/-vodkát elkeverjük a maradék 2 ek. cukorral, beleforgatjuk a nektarint (óvatosan a díszítésre szánt gerezdeket is), lefedjük, hidegre tesszük. A ribizlifürtöket leöblítjük, felitatjuk róluk a vizet.
3. Közvetlenül tálalás előtt a csokoládépuding tetejére szedjük-simítjuk a likőrben érlelt nektarint. A tejszínt félkemény, krémszerű habbá verjük, a nektarin tetejére kócosítjuk, végül a félretett gyümölcsgerezdekkel és ribizlifürtökkel, friss ribizlilevélkékkel vagy citromfűbóbitákkal díszítjük. Kényeztetésképpen csokoládéforgáccsal és/vagy pirított mandulalapocskákkal is gazdagíthatjuk. Egyszerű, gyors, elronthatatlan!
Kategóriák:
Elkészítési idő:
30 perc
+1+2 óra hűlési idő
Energiatartalom:
320 kcal/kehely
Nehézségi fok: