LEVESEK > Levesek hús nélkül

Fotó: Hemző Károly
Görög zöldbableves
feta sajttal
Hozzávalók 4 személyre:
- 500 g zöld hüvelyű zöldbab
- 200 g paradicsom
- 300 g krumpli
- 1 nagy fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 szál friss menta
- 1 kis csokor petrezselyem
- 2 ek. olaj
- só, bors
- 150 g feta sajt
- 1 kis doboz konzerv fehér bab (töltőtömeg 240 g)
- 2 ek. (extra vergine) olívaolaj
- 2-3 koktélparadicsom
1. A zöldbabot megossuk, lecsepegtetjük, megtisztítjuk, 3-4 cm-es darabokra aprózzuk. A paradicsomokat 2 percre forró, majd hideg vízbe dobjuk, héjukat eltávolítjuk, nem túl apró kockákra-gerezdekre szeljük. A krumplit, a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, megmossuk, a krumplit kisebb kockákra, a hagymát finomra vágjuk. A mentát és a petrezselymet leöblítjük, levélkéiket lecsipkedjük, 1-2 mentabóbita kivételével felaprózzuk.
2. Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát és az áttört fokhagymát. Rádobjuk a paradicsomot, fedő nélkül 3-4 percig forraljuk-rotyogtatjuk, aztán hozzáadjuk a krumplit, a zöldbabot és a zöldfűszerek felét. Ízlés szerint sózzuk, felöntjük 1,5 liter vízzel, és fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára főzzük (25-30 perc).
3. Kiemeljük levéből a sajtot, kisebb darabokra tördeljük-morzsoljuk. A fehér babot szűrőtálba csúsztatjuk, bő vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, aztán a leveshez adjuk, jól összeforraljuk. Szükség szerint utánasózzuk, néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal és a maradék felaprózott zöldfűszerekkel illatosítjuk. Mély tálba szedjük, megszórjuk a sajttal, meglocsoljuk az olívaolajjal, és a gerezdekre vágott miniparadicsomokkal, mentabóbitával díszítve kínáljuk. Friss sokmagos, szezámmagos kenyér illik hozzá.
Tippek:
Készíthetjük frissen fejtett (mélyhűtött) babbal is, amelyet célszerű külön edényben, egy kevés vízben megfőzni, mert nem biztos, hogy a többi hozzávalóval egyszerre puhul meg!